Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη

26 Απριλίου 2012

Συναυλία για την υποστήριξη των «Γιατρών του Κόσμου», διοργανώνουν την Τρίτη 1η Μαϊου στις  20.30 το βράδυ, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων H ΕΡΤ Α.Ε., η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, οι Εncardia και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

«Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη» είναι το σύνθημα της εκδήλωσης, που γίνεται για τους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου.  Πώς θα γίνει αυτό; Οι θεατές καλούνται αντί της τιμής του εισιτηρίου να προσφέρουν ένα κουτί αντιβίωση για ενήλικες ή παιδιά, ένα κουτί παυσίπονα ή ένα κουτί γάλα.

Το συγκρότημα Encardia έγινε πρόσφατα ευρύτερα γνωστό, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εncardia, η πέτρα που χορεύει» του Αγγελου Κοβότσου στο τελευταίο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το φιλμ, που απέσπασε το βραβείο κοινού, παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας.

Συστηματικά, από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και περίπου οκτώ χρόνια) τα μέλη του ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί εκεί. Κυρίαρχο αυτών των στοιχείων είναι τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα (η γλώσσα αυτή έχει τις ρίζες της στους έλληνες που από την αρχαϊκή εποχή (8ο αι. π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο συνεχίζουν να εγκαθίστανται στην περιοχή).  Οι Εncardia ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, νότια Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Αλγερία και αλλού. Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, ενώ η σχέση τους με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή θεωρείται μοναδική.  Eχουν συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής της νότιας Ιταλίας (Τζ. Αβαντατζιάτο, Ρ. Λίτσι, Εντσα Παλιάρα, Ντανιέλε Ντουράντε κ.ά.). Είναι χαρακτηριστική η επιτυχία της συναυλίας του Αυγούστου του 2008 στην Ιταλία, όταν εμφανίστηκαν μαζί με τον Αβαντατζιάτο στο φεστιβάλ «La Νotte della Τaranta» παρουσία 120.000 θεατών.   To συγκρότημα Εncardia αποτελείται από τους Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά-μαντολίνο-βιολί-τραγούδι), Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν-φισαρμόνικα-τραγούδι), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα-τραγούδι), Αναστασία Δουλφή (τραγούδι-καστανιέτες), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο-τραγούδι) και Κωνσταντίνα Καλκάνη, Γιάννα Χαμαλέλη (χορός).

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνδιοργανωτές της συναυλίας, o Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» κ. Νικήτας Κανάκης ανέφερε ότι η συναυλία αποτελεί μια σημαντική πράξη στήριξης του έργου της οργάνωσης, η οποία παρέχει πολύπλευρη βοήθεια σε περισσότερα από 30.000 άτομα κάθε χρόνο, που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς υπογράμμισε ότι οι δράσεις αλληλεγγύης ενδυναμώνουν τους δεσμούς των μελών της κοινωνίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, προσθέτοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον κοινωνικό ρόλο ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.  Για τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η μουσική στο να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, μίλησε ο κ. Κώστας Κωνσταντάτος από το συγκρότημα «Encardia», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις «μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας».

 

Ο κ. Κώστας Κωνσταντάτος, μίλησε στην Πεμπτουσία για την εκδήλωση στην Τεχνόπολη.

 

Με ποιους θα συμπράξετε στη συναυλία;

Στην εκδήλωση μαζί με τους Εncardia, που θα τραγουδήσουν τραγούδια της Ιταλικής Αντίστασης των αρχών του 20ού αιώνα αλλά και νεότερα, θα εμφανιστούν στη σκηνή ο λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, το χορευτικό συγκρότημα Ballo del Μare (που ακολουθεί τα βήματα της Tarantella Pizzica) και η Oμάδα Κρουστών του ΚΕΘΕΑ.

 

Πώς ήταν η συνεργασία με τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ

Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς η επαφή και η συνεργασία με τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ.  Η επαφή μαζί τους ήταν γοητευτική και θετική. Πήραμε πολλά απ’ αυτά τα παιδιά.

 

Ποιος είναι ο στόχος της συναυλίας;

Το να δώσει κανείς ένα κουτί φάρμακα είναι συμβολικό και πρακτικό.  Ξέρετε πριν από λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην πλατεία Κουμουνδούρου.  Είδαμε όχι μόνο μετανάστες αλλά και πολλούς Έλληνες που περίμεναν στη σειρά για να πάρουν ένα κουτί φάρμακα.  Σκεφθείτε λοιπόν πόσο μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από εμάς φέροντας μαζί του στη συναυλία φάρμακα που δεν χρησιμοποιεί.

 

Θα υπάρξει συνέχεια σ’ αυτήν την προσπάθεια;  Απ’ όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται συναυλία, όπου η προσφορά φαρμάκων έχει τα θέση του εισιτηρίου.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι εφόσον υπάρξει διάθεση και από τις άλλες πλευρές να συνεχίσουμε και με άλλες συναυλίες μ’ αυτόν τον σκοπό.