«Εκδρομή στην Αίγινα»,Ατομική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας

20 Ιουνίου 2012

Ατομική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό και

Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας.

 

Bάρκα στην Πέρδικα ΙΙ, υδατογρ.σε χαρτί, 10Χ15 εκ.

 

Aπό τις 4 έως και τις 14 Ιουλίου 2012, στο διατηρητέο κτήριο της οδού Σπύρου Ρόδη 16, στην πόλη της Αίγινας, παρουσιάζεται η ατομική εικαστική έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη με τίτλο «Εκδρομή στην Αίγινα». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 19.30 μ.μ.

 

Αιάκειον, υδατογρ.σε χαρτί,19Χ26 εκ.

 

«Η έκθεση αποτελείται από μια ενότητα 40 περίπου έργων με διαφορετικές απόψεις της πόλης της Αίγινας και των περιχώρων της που ιχνηλατήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων της ζωγράφου στο νησί: συντμήσεις της παραλίας, όψεις και σκεπές νεοκλασικών και καφενείων, η Μητρόπολη και η οδός Αχιλλέως στο εσωτερικό της πόλης, ταρσανάδες και βάρκες στην Αύρα και στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, ταπεινά ξωκλήσια στην Παληαχώρα και στα Πλακάκια κι άλλοτε ο εμβληματικός ναός της Αφαίας την ώρα του δειλινού, ξεδιπλώνονται σταδιακά κατά την αφήγηση της ζωγράφου.       

 

Αφαία ΙΙ, υδατογρ.σε χαρτί, 15Χ15 εκ.

 

Επιλέγοντας την ταξιδιωτική απόδραση ως τρόπο συστηματικής συλλογής εικόνων, η Γεύσω Παπαδάκη εντοπίζει και καταγράφει διάσπαρτες στιγμές και εντυπώσεις από τις βραχείες αλλά αλλεπάλληλες εκδρομές της στον οικείο τόπο της Αίγινας, εναποθέτοντας τις θερινές αποσκευές της με αυτοσχεδιαστικό ενθουσιασμό, εστιάζοντας στη συνέχεια στα μικρά και ελάχιστα που συχνά διαφεύγουν από το βλέμμα.   

 

Η Μητρόπολη, υδατογρ.σε χαρτί,13Χ21 εκ.

 

Αποτυπώνοντας λεπτομέρειες και θεματικά σπαράγματα, συναποθέτοντας μοτίβα εικόνων στη βραχεία ζωγραφική επιφάνεια, χρησιμοποιώντας άλλοτε μεικτές τεχνικές σε ξύλο ή καμβά και άλλοτε καταφεύγοντας στην εύγλωττη εγρήγορση της υδατογραφίας, επιλέγοντας συχνά την παλίμψηστη διαδικασία που προκύπτει μέσα από επάλληλες επιθέσεις σχεδιασμάτων που αρθρώνονται στο ζωγραφικό πεδίο για να σβηστούν και να επαναπροσδιοριστούν ξανά με τη βοήθεια των ποικίλων χρήσεων του γαλανού, του λευκού, του χοντροκόκκινου και της αιγινήτικης ώχρας, η Γεύσω Παπαδάκη, ξεφυλλίζοντας τα αποσπάσματα ενός τρυφερού εικονοποιητικού ημερολογίου, μας οδηγεί σε έναν διάφανο τόπο λουσμένο στο αττικό φως, μετουσιωμένο σε αφαιρετική οργανική φόρμα και ύλη μέσα από την ίδια την ενδελεχή προβολή της εικόνας του», σημειώνει η Ίρις Κρητικού.

 

Ο Φάρος, υδατογρ.σε χαρτί, 15Χ15 εκ.

 

Η Γεύσω Παπαδάκη, γεννήθηκε   στην Κωνσταντινούπολη.

 

Όψη της πόλης της Αίγινας, υδατογρ.σε χαρτί,10Χ18 εκ.

 

 Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1974-1978) και Ζωγραφική  στη Σχολή Βακαλό. Συνέχισε με  Βυζαντινή Αγιογραφία, τεχνολογία υλικών, ιστορία της τέχνης, εκμαγείο γλυπτικής. Έχει  ασχοληθεί με τις εφαρμοσμένες τέχνες, την τοιχογραφία και με θεατρική σκηνογραφία (ζωγραφική σκηνικών).

 

Σήμα κατατεθέν,υδατογρ.σε χαρτί,13Χ19 εκ.

 

Ασχολείται  με  καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και με τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές δεξιότητες  στο χώρο των εικαστικών τεχνών.  Αρθρογραφεί σε περιοδικά τέχνης, έχει εκδόσει βιβλία, ενώ έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων.

 

 

Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Πεκίνου, στη συλλογή Olympic Fine Arts 2008 στο Πεκίνο, στο Δήμο Π. Φαλήρου, στο Δήμο Ερμούπολης,στο Δήμο Ρούβα του Ηρακλείου Κρήτης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

 

Το κόκκινο σπίτι, ακρυλ.σε καμβά,30Χ20 εκ.

 

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Bέλγιο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τουρκία, τη Γαλλία, ενώ ήταν μία από τους καλλιτέχνες που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Πεκίνου το 2008.

 

Φάρος και Άγιοι Απόστολοι, ακρυλ.σε καμβά, 15Χ30 εκ.

 

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Μύκονο, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Η έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας είναι η 14η ατομική της.