«Η Σμύρνη των Ελλήνων»

6 Ιουλίου 2012

Η Ένωσις Σμυρναίων με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, εγκαινίασε, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη), την έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων».

 

Αστική οικογένεια της Σμύρνης λίγο πριν από την καταστροφή

 

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Παρουσιάζονται επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης καθώς και το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

 

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος στο θωρηκτό Λήμνος (27 Ιουνίου 1921)

 

Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό, όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

 

Καθηγητές και τελειόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής

 

Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.

 

Ο σταθμός στην Πούντα

 

«90 χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Μητέρας Πατρίδας μας, της Σμύρνης το 1922.  Τα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ, κατά την προσφιλή συνήθειά τους δεν άφησαν τίποτε όρθιο.  Το γιαταγάνι και η φωτιά αφάνισαν χιλιάδες ανθρώπους, ανέσκαψαν νεκροταφεία, τάφοι ανοίχτηκαν, εκκλησίες γκρεμίστηκαν, ιερωμένοι και λαϊκοί κατεσφάγησαν.  Στο πέρασμά τους δεν κατάστρεψαν και έκαψαν  μόνο τα κτήρια και τις περιουσίες τους, αλλά κυρίως τις καρδιές των Ελλήνων της πόλης… Σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης, του Παρισιού της Μικράς Ασίας, όπως την χαρακτήριζαν οι επισκέπτες της, της Πόλεως των Ελλήνων κατά τους Τούρκους, για διατήρηση της ιστορικής, κοινωνικής και θρησκευτικής μνήμης μας και ως ελάχιστος φόρος τιμή προς τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν εκεί νεκροί…η Ένωση Σμυρναίων αποφάσισε…να οργανώσει την παρούσα έκθεση φωτογραφικών πειστηρίων, με θέμα σκηνές και εικόνες ζωής από αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων Αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας.

 

Σοφίειον Ευαγγελικής Σχολής μάθημα γυμναστικής

 

«Η έκθεση αποδεικνύει ότι ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής, που εδώ και μισό αιώνα διεκδικεί η Ένωση Σμυρναίων και άλλοι μικρασιατικοί, ανατολικοθρακιώτικοι και ποντιακοί φορείς.  Σας καλούμε να υποστηρίξετε την πρόταση της Ένωσης για τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολής στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πρόταση που προβάλουμε δημόσια.  Θέλουμε ένα ζωντανό Μουσείο, που με τη δράση του να συμβάλει στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πατρίδας μας και όχι μόνο».  Μ’ αυτήν την πρόσκληση κατέληξε η ομιλία του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, κατά την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

 

Σπορτ Κλαμπ

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου 2012 και θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή.

 

Το θέατρο της Σμύρνης

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από το 1960 στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη). Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού ως τη σημερινή εποχή.

Το Κοδωνοστάσιο της Αγίας Φωτεινής

Στη μόνιμη έκθεση του, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών μορφών, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας διαγράφεται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) συμβολικά μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.