Αναγγελία Ε΄Συνεδρίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας

24 Αυγούστου 2012

Στην Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικολογίας σημαντική θέση κατέχει και το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από της συστάσεως του κατά την 97η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου τής 24ης Ιουνίου του 1970 προσφέρει πλούσιο μουσικολογικό, εκδοτικό και γενικότερα πολιτισμικό έργο.  Η συμβολή του δε διακρίνεται και στη διοργάνωση Συνέδριων με την ανάδειξη γόνιμου διαλόγου για θέματα που άπτονται την Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης. Το Ίδρυμα οφείλει την σύσταση του στο μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κυρό Διονύσιο Ψαριανό και τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Στάθη Γρηγόριο.

 

Με χαρά πληροφορηθήκαμε την αναγγελία του 5ου Συνεδρίου με  κεντρικό θεματικό άξονα «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης». Το παρόν συνέδριο έχει ευρύ θεματικό πλαίσιο, όπως ορίζεται από τον -δανεισμένο από βυζαντινές μουσικοθεωρητικές συγγραφές- τίτλο του: «Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια της Ψαλτικής Τέχνης».

Το Συνέδριο θα κινηθεί στους παρακάτω θεματικούς κύκλους:

•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Σημειογραφία: Θέματα σχετικά με την εξέλιξη της σημειογραφίας και την ερμηνεία της σύγχρονης αναλυτικής σημειογραφίας.

•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Θεωρία της Ψαλτικής Τέχνης: Θέματα σχετικά με την Οκταηχία, την Ρυθμοποιία, την Μουσικοθεωρητική Γραμματεία και την Διδακτική της Ψαλτικής.

•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για την Ιστορία της Ψαλτικής Τέχνης: Συμβολές στην διασάφηση και περιγραφή ιστορικών γεγονότων για πρόσωπα και πράγματα της Ψαλτικής, υπό το φως αγνώστων μέχρι σήμερα πηγών η διαφορετικής αναγνώσεώς τους.

•Ερωταποκρίσεις και Ακρίβεια για το Ψαλτικό Μέλος: Θέματα ρεπερτορίου, αισθητικής, ανάλυσης μουσικών έργων η συναφώς παράδοσης συγκεκριμένων μελών και εξέλιξης της μελοποιίας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την περίοδο 13-15 Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με τον ακόλουθο γενικό σχεδιασμό:

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
πρωΐ: έναρξη – ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις.
βράδι: κεντρική εισήγηση του ομοτ. Καθηγητού Γρηγορίου Θ. Στάθη – ψαλτική εκδήλωση – δεξίωση
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
απόγευμα: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις η και ολιγόλεπτες εισηγήσεις
βράδι: ψαλτική εκδήλωση (τρεις χοροί ψαλτών)
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
πρωί: ειδικές επιστημονικές ανακοινώσεις
μεσημέρι: συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – λήξη του Συνεδρίου.

Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του συνεδρίου και τη συνέχιση ενός θεσμού που καταξιώνει  και προωθεί την έρευνα στην  Ψαλτική Τέχνη. Το να σμίγουν επιστημονικός λόγος και   ψαλτική πράξη και να εξετάζεται η αδιάκοπη συνέχεια γραπτής και προφορικής παράδοση μας γεμίζει αισιόδοξη διάθεση. Ελπίζουμε οι εργασίες του Συνεδρίου να συμβάλουν στην ανάδειξη γόνιμου διαλόγου. Θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες με ενδιαφέρον και θα περιμένουμε τα συμπεράσματα.

Πηγή:

www.ibyzmusic.gr