Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

28 Αυγούστου 2012

Το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από την Παρασκευή 31 Αυγούστου έως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2012, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή  το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

 

Πάτμος. Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου

 

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ξεκίνησε το 2001 και έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση του μουσικόφιλου κοινού, ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις. Από το 2001 μέχρι σήμερα, το φεστιβάλ στοχεύει σε εκδηλώσεις υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.
Όλα αυτά τα χρόνια, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, έχει παρουσιάσει πολλούς γνωστούς και αγαπητούς στο κοινό καλλιτέχνες.  Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης όχι μόνο των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε ένα πολύ ποιοτικό, υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα, αλλά και των  πολυάριθμων επισκεπτών, ελλήνων και ξένων, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 

 

Άλκης Μπαλτάς

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου, όλα αυτά τα χρόνια ο Αρχιμουσικός  Άλκης Μπαλτάς έχει τονίσει σε συνεντεύξεις του τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής διοργάνωσης: «Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε». 

Και φέτος παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε γεγονός που δεν επέτρεψε σε πολλούς φορείς και οργανισμούς να διοργανώσουν και φέτος τα καθιερωμένα φεστιβάλ,  το  Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα προσφέρει στο κοινό ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα,  με 5 συνολικά συναυλίες κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της μουσικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει μία ξεχωριστή έντεχνη βραδιά αφιερωμένη στο περιβάλλον και την προστασία του.  Αξίζει να σημειωθεί και μία άλλη, ποιητική αυτή τη φορά βραδιά, αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο (φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του).  Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με έργα από τη Βυζαντινή Μουσική Παράδοση και θα συνεχίσει με Πολυφωνικά Επτανησιακά αλλά και Κλασικά έργα από το Μεσαίωνα ως τις μέρες μας.

 

Ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας

 

Συμμετέχουν:  ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το Κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία», η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου,  η Χορωδία «Αρμονία» της Πάτμου, η Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Άττικα», αλλά και ερμηνευτές όπως: η Κύπρια σοπράνο Έλενα Πατσαλίδου, η Ντιάνα Σάδερλαντ, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με το σχήμα της κ.α.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Ο «Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας» με χοράρχη τον Γιάννη Κόττορο θα ψάλλει, στο πρώτο μέρος της συναυλίας, βυζαντινούς ύμνους στο ύφος και τον τρόπο εκτέλεσης της πατμιακής μουσικής παράδοσης, όπως διασώζεται μέχρι σήμερα.  Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, θα παρουσιαστούν με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων (βιολί, κανονάκι, λαούτο, ούτι, νέι), θρησκευτικά  τραγούδια της Πάτμου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012
Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Πάτμου μία συναυλία είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, καθώς η 1
η Σεπτεμβρίου είναι η αρχή της Ινδίκτου και η ημέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και την προστασία του.  Φέτος η  Ελένη Τσαλιγοπούλου θα τραγουδήσει  ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στη φύση,  με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου.

 

Ελένη Τσαλιγοπούλου

 

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012
Σ’ αυτή τη συναυλία κυριαρχεί η πολυφωνική επτανησιακή θρησκευτική μουσική παράδοση. Το Κερκυραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Ιόνιος Αρμονία» θα αποδώσει εκκλησιαστικούς ύμνους, και θρησκευτικά έργα  του  Κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.
Την «Ιόνιο Αρμονία» θα διευθύνει ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αρχιμουσικός,
Ευστάθιος Μακρής.

 

Κερκυραϊκό Φωνητικό Σύνολο Ιόνιος Αρμονία

 

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012
Η
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου  αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς διαφόρων ελληνικών ορχηστρών. Η ορχήστρα θα εμφανιστεί, υπό την διεύθυνση του
Άλκη Μπαλτά, στην τέταρτη συναυλία του φεστιβάλ.

 

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου


Το πρόγραμμα αυτής της συναυλίας περιλαμβάνει έργα της κλασικής μουσικής που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής ιστορίας, από το μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Ξεκινώντας με μεσαιωνικά τραγούδια ανωνύμων συνθετών, η ορχήστρα θα συνεχίσει με δημοφιλή έργα της εποχής μπαρόκ, όπως το Αντάτζιο του Αλμπινόνι, με έργα της ρομαντικής περιόδου και έργα  συνθετών του 20ου αιώνα όπως του Γκορέτσκι και του Θεοδωράκη.
Σολίστ της συναυλίας θα είναι η Κύπρια υψίφωνος
Έλενα Πατσαλίδου και η υψίφωνος Ντιάνα Σάδερλαντ. Θα συμμετέχει, επίσης, η Xορωδία «Αρμονία» της Πάτμου.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

«Οι στίχοι μου είναι γλάστρες στου Θεού το παράθυρο», γράφει σ’ ένα ποίημά του ο Νικηφόρος Βρεττάκος.
Το 2012 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».  Μ’ αυτήν την αφορμή, το φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ένα αφιέρωμα στον ποιητή με τίτλο
«Μουσική και Ποίηση»

 

Η Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων Άττικα


Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο.
  Η
Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Άττικα», που αποτελείται από μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, κοντραμπάσο και πιάνο υπό την καλλιτεχνική ευθύνη του Άρη Δημητριάδη, θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του ποιητή πλαισιωμένα από έργα  Μπαχ, Βιβάλντι, Πάρσελ, Μέντελσον, Τσαϊκόφσκι, Όφενμπαχ, Μάντζαρου και Γκαλάντι. Αφηγείται η φιλόλογος Ελένη Δημοπούλου.