Οι αφανείς επιρροές των Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

17 Αυγούστου 2012

 

Ο διάλογος μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης για το μέλλον του κοινού νομίσματος έχει γίνει αμφιλεγόμενο θέμα. Με μία πρώτη ματιά, η θρησκεία φαίνεται να μην σχετίζεται σε καμία περίπτωση, αλλά θα ήταν δυνατόν οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ηγέτες να έχουν βαθύτερες βλέψεις προς την σταδιακή καταστροφή της Ευρωζώνης;

Η “θατσερική” εμμονή της Μέρκελ ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά τις πολιτικές λιτότητας, θυμίζουν την μηδενιστική άποψη, που εξέφρασε η ηγετική μορφή του Προτεσταντισμού κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ., Μαρτίνος Λούθηρος: «Στη θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο». Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι κόρη Προτεστάντη πάστορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Γερμανός πρόεδρος Γιοάκιμ Γκάουκ, ο οποίος ενδέχεται να παίξει μείζονα ρόλο στις συνταγματικές διενέξεις για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ήταν πρώην Λουθηρανός πάστορας. Ο πρώην επικεφαλής της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών, Χανς Όλαφ Χένκελ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το ευρώ διαιρεί την Ευρώπη και ως εκ τούτου την αποδυναμώνει οικονομικά. Για τον λόγο αυτό, όπως υπογραμμίζει, θα πρέπει η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία και την Φινλανδία να πάρουν την πρωτοβουλία να εγκαταλείψουν τόσο την Ευρωζώνη όσο και το ευρώ και να δημιουργήσουν ένα “βόρειο” ευρώ.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι σχεδόν ισόποσα χωρισμένος σε Προτεστάντες και Καθολικούς. Αν και παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των πιστών στον οίκο του Θεού, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της θρησκείας επηρεάζουν τους Γερμανούς στον τρόπο που μιλάνε και σκέφτονται για τα οικονομικά θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανική λέξη «schuld», η οποία σημαίνει χρέος και είναι ταυτόσημη με την λέξη «αμαρτία» και «ενοχή».

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπήρξε πολύς διάλογος για την “εκθρόνιση” της καγκελαρίου Μέρκελ από μία ανερχόμενη Λατινική Συμμαχία, αποτελούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία.

Μία μερίδα ανθρώπων στην Γερμανία θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη θα βελτιωνόταν αν η τελευταία διαχωρίζονταν, από τη μία πλευρά σε μία λατινική Ένωση και από την άλλη σε μία βόρεια συμμαχία, η οποία θα περιέχει χώρες που συμφωνούν σε οικονομικά θέματα με την Γερμανία, η οποία θα ηγείται της συμμαχίας αυτής.

Στον αντίποδα, ο Σ. Ρίχτερ, από το διαδικτυακό περιοδικό Τhe Globalist, τόνισε: «Η υπέρμετρη εξάπλωση του Καθολικισμού είναι επιβλαβής για την δημοσιονομική υγεία ενός έθνους, ακόμη και στον 21ο αιώνα».

Πηγή: www.kathimerini.gr