Ο ορυκτός πλούτος θα μας βγάλει από την κρίση

20 Αυγούστου 2012

Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική Figaro.

Σύμφωνα με τη Figaro, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3%-5% του ΑΕΠ. Στον κλάδο απασχολούνται επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζόμενοι.

Ο λιγνίτης τροφοδοτεί 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Η παραγωγή βωξίτη το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, ενώ το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο πηλός, ο ασβεστόλιθος, ο σχιστόλιθος, η καολίνη και ο γύψος.

Το δημοσίευμα της Figaro, επικαλούμενο αμερικανούς αναλυτές, σημειώνει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να την άνοδο της λόγω της διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

 Πηγή: www.ecocity.gr