Τα 47α Δημήτρια και Παγκόσμιες Μουσικές Εκδηλώσεις

23 Αυγούστου 2012

Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ  είναι μια ιστορία παλιότερη απ’ όσο γνωρίζουμε ή φανταζόμαστε. Η άλλοτε λαμπρή βυζαντινή πανήγυρη της περιόδου του «Χρυσού αιώνα» της Θεσσαλονίκης (14ος αι. μ.Χ.), επέστρεψε – ευτυχώς για να μείνει – τον Οκτώβριο του 1966. Αρχικά ονομάστηκε «Νέο Φεστιβάλ». Μαζί του η πόλη γνώρισε μια περίοδο γεμάτη συναρπαστικές καλλιτεχνικές στιγμές. Κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών έδωσαν το παρών όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετώντας τα Δημήτρια στην υψηλή θέση την οποία όφειλαν από τη φύση τους να κατέχουν. Με αυτό το πνεύμα και ξεχωριστή φροντίδα, καθώς η πόλη κλείνει 100 χρόνια ελεύθερης πνοής περιμένουμε να εορτάσουμε τα φετινά  47α Δημήτρια. Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες δεν στάθηκαν εμπόδιο αυτός ο θεσμός να συνεχιστεί και να εξελίξει μια παράδοση τόσων χρόνων. Η Θεσσαλονίκη λαμπροστολίζεται και είναι έτοιμη να υποδεχτεί την θαυματουργή εικόνα του Άξιον εστί από τις Καρυές του Αγίου Όρους και παράλληλα κάθε φιλότεχνο και φιλόμουσο, που αναζητά την πρωτοτυπία και την σύγχρονη ματιά στα πολιτισμικά δρώμενα. Τα Δημήτρια ανοίγουν την αυλαία με την Εναρκτήρια Συναυλία στις 16/9 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης  και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα τους στις 28/10.

Παγκόσμιες Μουσικές Εκδηλώσεις-Συνέδρια

Παράλληλα με την έναρξη των 47ων Δημητρίων προκαλεί το ενδιαφέρον μας και η Womex, η έκθεση παγκόσμιας μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη. Γεγονός είναι ότι δεν θα προσφέρει μόνον πολλές συναυλίες, που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φίλων της έθνικ μουσικής.
Καταρχήν μουσικοί και ερμηνευτές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν συναδέλφους τους από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και με καλλιτεχνικούς πράκτορες, ιδέες για πιθανές συνεργασίες. Όμως οι διοργανωτές φροντίζουν και για τη μουσική εκπαίδευση όχι μόνο των ειδικών αλλά και του ευρύτερου κοινού και αυτό το στόχο υπηρετεί το συνέδριο που θα διεξαχθεί με κεντρικό άξονα τις εξελίξεις στη σημερινή μουσική βιομηχανία με ειδικότερες αναφορές στη Ν.Α. Ευρώπη. «Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε και αύριο» είναι το θέμα μιας από τις συνεδριάσεις, την οποία θα διευθύνει ο Πέτρος Ξανθόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ, και στην οποία ομιλητές θα είναι ο Στέφανος Λουκάκος και ο συνθέτης Αντώνης Πλέσσας.O Mάρτιν Γκρέβε θα διευθύνει τη συζήτηση με θέμα «Επανακάλυψη της μουσικής της Μέσης Ανατολής: μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα ως πηγή της κοσμικής μουσικής της Ανατολής» με ομιλητές το μουσικολόγο και μέλος του Εν Χορδαίς Κυριάκο Καλαϊτζίδη και τον ιρανό μουσικό Κίγια Ταμπασιάν.Τέλος θέμα άλλης συνεδρίασης είναι εάν τα φεστιβάλ έθνικ μουσικής στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια προωθούν ή όχι τις πολιτιστικές ανταλλαγές στην περιοχή.

 Ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης ήρθε να συνδεθεί και με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Ο θεσμός « Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας » θεσπίστηκε και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εδώ και έξι χρόνια. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και η Θεσσαλονίκη ανακηρύχτηκε νικήτρια μετά από σκληρό ανταγωνισμό με το Ιβάνοβο της Ρωσίας και το Ηράκλειο Κρήτης. Η Μπράγκα φιλοξένησε την εκδήλωση ως επερχόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, το 2012, και εκπροσωπήθηκε από τις τοπικές νεανικές οργανώσεις της.

Σύμφωνα με την κριτική Επιτροπή η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως μία πόλη ζωντανή, με ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και εξαιρετικά ισχυρή στήριξη από το τοπικό επίπεδο προς το ευρωπαϊκό. Τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαιναν θετικά το γεγονός ότι η πρόταση της Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη σημασία βιώσιμων σχεδίων, μέσα στις υπάρχουσες δομές, για την καθιέρωση δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται στους νέους και στις προκλήσεις που αυτοί αντιμετωπίζουν.

«Η Θεσσαλονίκη έχτισε μια ισχυρότατη πρόταση που αναπτύχθηκε από τους νέους για τους νέους και αυτό είναι εμφανές σ΄όλο το προτεινόμενο πρόγραμμα, που είναι γεμάτο δημιουργικές ιδέες» τόνισε ο PeterMatjasic, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. « Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι το 2014 και την έναρξη του Ευρωπαϊκού έτους Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη θα φροντίσουμε να στηρίξουμε την πόλη ώστε να επενδύσει και να δώσει χώρο στους νέους και στις νεανικές Οργανώσεις» κατέληξε ο PeterMatjasic. Η πρόταση της Θεσσαλονίκης έπεισε με την πληρότητα, τη ρεαλιστικότητα, τη δημιουργικότητα και τη νεανική ζωντάνια της.

«Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες των νέων της πόλης που εργάστηκαν εθελοντικά και σκληρά για την υποβολή της πρότασης υποψηφιότητας. Η παρουσία μας εδώ κατάφερε να μεταδώσει, στην επιτροπή επιλογής, το πείσμα, τη λαχτάρα και την πίστη μας στη νίκη. Ο τίτλος ανήκει σ’ όλους τους νέους της Θεσσαλονίκης που, από αύριο, καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος για το 2014» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού & Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου.

Το πρόγραμμα των 47ων «Δημητρίων» παρατηρούμε ότι συνδυάζεται με πολλές ακόμα διοργανώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το Φεστιβάλ «Μουσικές του κόσμου» (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 12-14 Ιουνίου), το 30ό Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME International Society for Music Education, 15-20 Ιουλίου), το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών (12 Οκτωβρίου) κ.ά. Όπως αντιλαμβανόμαστε η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για Έλληνες και ξένους και η επέτειος για  τα 100 χρόνια απελευθέρωσης είναι μόνο η αφορμή. Πρωτεύουσα όχι μόνο του Ελληνικού Βορρά, αλλά της Βαλκανικής καλείται για μια ακόμα φορά να διαδραματίσει το ρόλο που της όρισε η γεωστρατηγική της θέση και η πολιτισμική της κληρονομιά.

Πηγή: www.thessaloniki2014.eu