Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συναντά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη
6 Σεπτεμβρίου 2012Στο Κυβερνείο, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, δίνει μια ακόμα συναυλία της η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Αλεξάνδρου Μυράτ και με σολίστ τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Όπως ανακοίνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού Καλαμαριάς, στο Α’ μέρος θα παρουσιαστούν τα έργα: Κανόνας (Johann Pachelbel) και Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV 550 (W. A. Mozart) και στο Β’ μέρος τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη.
Πριν λίγες ημέρες άνοιξε επισήμως η αυλαία των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κατά την οποία ακούστηκαν 12 κορυφαία και δημοφιλή έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Και δίνεται η σκυτάλη σε μια ενθουσιώδη συμμετοχή καλλιτεχνών και δημιουργών στο πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν` αλός». Περιμένουμε εξαιρετικές ερμηνείες και όσον αφορά το πρώτο μέρος με την καταξιωμένη παγκοσμίως διεύθυνση του Αλεξάνδρου Μυράτ, αλλά και στο δεύτερο μέρος με την φωνή του κύπριου τραγουδιστή, Αλκίνοου Ιωαννίδη.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.
Ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μίκης Μιχαηλίδης και ο Μύρων Μιχαηλίδης. Σήμερα ο αριθμός των μελών της ορχήστρας ανέρχεται σε περίπου εκατόν είκοσι, με διευθυντή τον Αλέξανδρο Μυράτ.
Πρωτοπορώντας στον ελληνικό μουσικό χώρο, ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η BIS και η NAXOS, συμπράττουν μαζί της διεθνούς φήμης σολίστ και αρχιμουσικοί και πραγματοποίησε ιστορικές συναυλίες.
Ο Αλέξανδρος Μυράτ είναι ο μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και από το 2008 principal guest (μόνιμος προσκεκλημένος) της Φιλαρμονικής της Τάργκου Μούρες -Τρανσυλβάνια.
Γεννήθηκε στο Βόλο. Σε νεαρή ηλικία έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τους Ίγκορ Μάρκεβιτς, Νάντια Μπουλανζέ και Μαξ Ντώυτς.
Το 1970 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση διευθύνοντας την Εθνική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο με σολίστ τον βιολονίστα Χένρυκ Σέρινκ. Στη συνέχεια (1971-76) διηύθυνε το σύνολο “Enosis” αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον γαλλικό Τύπο.
Διηύθυνε σε παγκόσμια πρώτη την Ορέστεια του Μιγιώ για τη Γαλλική Ραδιοφωνία, με την οποία είχε συχνή συνεργασία. Το 1977 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Το 1978 ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων της Γαλλικής Κοινότητας στο Βέλγιο και το 1981 την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλίας. Συνεργάστηκε με πολλά διεθνή μουσικά σύνολα σε Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Νορβηγία, κ.ά., ενώ κατέκτησε και πολλές διεθνείς διακρίσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Πικαρδίας και στην Ορχήστρα Νέων του Εδιμβούργου.
Το 1991 αναλαμβάνει την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής η οποία υπό την καθοδήγησή του καθιερώθηκε ως σύνολο υψηλού επιπέδου και έφτασε να
συγκαταλέγεται πλέον στα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, συνεργαζόμενη με διάσημους μαέστρους και σολίστ.
Διαθέτει πλούσιο δισκογραφικό έργο ενώ συμμετείχε στις παραγωγές όπερας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία, για την πολύτιμη συμβολή του στον πολιτισμό, με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Ο Κύπριος τραγουδοποιός και τραγουδιστής, Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1969 στη Λευκωσία. Μέλος καλλιτεχνικής οικογένειας (ζωγράφος ο πατέρας του, ποιητής ο αδερφός του), σπούδασε κιθάρα και όχι ντραμς που ήταν η πρώτη επιλογή του καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος δάσκαλος στη Λευκωσία.
Έζησε ως τα 20 του στην Κύπρο. Μετά τη στρατιωτική θητεία του, ήρθε το 1989 στην Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1993 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ερμηνεύοντας το ρόλο του Μοσχίονα, στη Σαμία του Μενάνδρου. Ακόμα, έχει εργαστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Εκτός από το θέατρο ασχολήθηκε παράλληλα με τη μουσική. Κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο του το 1993 με τίτλο «Στην αγορά του κόσμου» ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία με πιο γνωστό το τραγούδι «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι».
Ακολουθούν οι: «Όπως μυστικά και ήσυχα» (1995), «Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος» (1997), «Ανεμοδείκτης» (1999), «Εκτός τόπου και χρόνου» (2000), «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή» (2003), «’Που Δύσην ως Ανατολήν» (2006), «Νεροποντή» (2009), «Γυάλινος Κόσμος» (2011).
Έχει συνεργαστεί με διάφορα σύνολα (Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, κ.ά.). Έχει δώσει πάμπολλες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λονδίνο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αργεντινή, Αίγυπτο κ.λ.π.