Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

11 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς θα λάβει χώρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 24 Σεπτεμβρίου. Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent-Ωδή των Αναβαθμών συμφωνία για χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών. Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα. Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί θα εκπροσωπούνται σε αυτή τη συναυλία στην οποία θα εκτελέσουν διακεκριμένοι παγκοσμίως καλλιτέχνες. Για μια βραδιά, η ελληνική μουσική και ιστορία διασταυρώνεται με την παραδοσιακή, εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας.

Το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη μας είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα αλλά η ερμηνεία που θα γίνει στις 24 Σεπτέμβρη θα είναι κάτι ξεχωριστό. Πρόκειται για ένα έργο, που καλύπτει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»… από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν. Χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία – η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία. Ο Αφηγητής διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης στους ύμνους και ο Λαϊκός Τραγουδιστής στα χορωδιακά τμήματα. Συγκεκριμένα στην παράσταση θα είναι Σολίστ ο Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής), ο Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης) και  Αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς και τον Λουκά Καρυτινό να διευθύνει την ορχήστρα.

Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, είναι ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν Ρώσους συνθέτες. Η ικανότητά του να συμπληρώνει την μουσική με ένα βαθύ θρησκευτικό περιεχόμενο, να ενώνει διαφορετικές κουλτούρες, να εκφράζει βαθυστόχαστα νοήματα χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα τον καθιστά ξεχωριστό ανάμεσα στους σύγχρονους συνθέτες. Η μουσική του βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή, την γλώσσα, τον πολιτικό προσανατολισμό ακόμα και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Τα ιερά κείμενα , συμπεριλαμβανομένων και των gospels, ψαλμών, ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων καθώς και η μεσαιωνική λατινική ποίηση, γίνονται πηγή συνεχούς έμπνευσης για τον συνθέτη, ο οποίος διακρίνεται όσο για την εξαιρετική του δεξιοτεχνία, όσο και για την πνευματική του διορατικότητα.

Τα έργα του που θα παρουσιαστούν στη συναυλία είναι:

Stabat Mater για soprano, mezzo ορχήστρα και χορωδία, Song of Ascent, Συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία, μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων με σολίστ: την Svetlana Kasyan και την Μαρίτα Παπαρίζου.

Η υψίφωνος Σβετλάνα Κασιάν ανήκει στο δυναμικό του Θεάτρου Μπολσόι και θεωρείται μια από τις πιο άξιες εκπροσώπους της νέας γενιάς των σολίστ του ιστορικού θεατρικού οργανισμού. Κάτοχος του βραβείου Σαλιάπιν (2010) και απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου της Μόσχας, η νεαρή σοπράνο μελέτησε τραγούδι στην Ρωσία και στο εξωτερικό με δασκάλους καταξιωμένους ερμηνευτές της διεθνούς λυρικής σκηνής (Μπάντο, Ντάρντεν, Ντυμώ, Ρότζερς, Κλέικομπ, κ.ά.). Μεταξύ άλλων, έχει τραγουδήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις όπερες «Τόσκα» του Πουτσίνι και «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ. «Πάντοτε έτρεφα σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό», δήλωσε, «Η Μαρία Κάλλας είναι το ειδωλό μου. Πιστεύω ότι ήταν η πιο σημαντική ερμηνεύτρια όλων των εποχών και το γεγονός ότι θα εμφανιστώ στο ίδιο θέατρο μ’ εκείνη με κάνει να νοιώθω δέος» συνέχισε. Θα τραγουδήσει τη « Μαρίνα » του Θεοδωράκη και στη συνέχεια μέρη από τα «Stabat Mater» και «Song of ascent» του Ρώσου μουσικού και Μητροπολίτη. Η Σβετλάνα Κασιάν κέρδισε την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό φωνητικής που έγινε στη Κίνα ανάμεσα σε 500 καλλιτέχνες της κλασσικής μουσικής.

Η υψίφωνος Σβετλάνα Κασιάν

Συμμετέχουν:
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, Mαέστρος: Σταύρος Μπερής
Μικτή Χορωδία ΔΕΗ, Mαέστρος: Κωστής Κωνσταντάρας
Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου, Mαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
Σολίστ παραδοσιακών οργάνων

Χορηγοι: Ίδρυμα Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος-Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη

Υπο την αιγίδα: Ελληνο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν στο Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «Όασις».

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνάντηση της ελληνικής με την ρωσική κουλτούρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μουσικών και όχι μόνο. Τα αισθήματα που μας καταλαμβάνουν στην ιδέα αυτής της συναυλίας μας σπρώχνουν στο να παρευρεθούμε. Δεν απομένει από το να συμπράξουμε και εμείς με την παρουσία μας.