Huawei: Ενας αμφιλεγόμενος κολοσσός

18 Σεπτεμβρίου 2012

Παρότι η Huawei είναι σχεδόν άγνωστη στο δυτικό κόσμο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί χρησιμοποιούν κάθε ημέρα τα προϊόντα της. Το λογότυπο της εταιρίας δεν βρίσκεται καν στα προϊόντα που κατασκευάζει, αλλά τα δίκτυά της υποστηρίζουν τις υπηρεσίες ορισμένων από τις πιο γνωστές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Η Huawei ιδρύθηκε το 1987 και γιγαντώθηκε για να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Κίνα. Το 2000, η εταιρία είχε δημιουργήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε Ινδία και Σουηδία, για να επεκταθεί και στις ΗΠΑ το 2001. Το 2002, οι πωλήσεις της Huawei εκτός Κίνας είχαν φθάσει τα 500 εκατ. δολάρια.

Η εταιρία αντιμετώπισε, όμως, επικρίσεις για παράτυπες πρακτικές, που εξασφαλίζουν ότι η Huawei θα έχει τα καλύτερα συμβόλαια, εν μέρει χάρη και στις κρατικές επιδοτήσεις που εξασφαλίζει. Άλλοι, πάλι, κατηγορούν την Huawei ότι λειτουργεί σαν μυστικός πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, συλλέγοντας απόρρητες τεχνολογικές πληροφορίες από χώρες της Δύσης.

Τα προϊόντα της Huawei διατίθενται σε περισσότερες από 100 χώρες, και εξυπηρετούν 36 από τους 50 κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνώς. Το 2008, έκλεισε συμβόλαια ύψους 3.3 δις. δολαρίων, το 75% εκ των οποίων προέρχοταν από διεθνείς αγορές.
Στα τέλη του 2008, η Huawei απασχολούσε πάνω από 87.502 εργαζομένους με τους 22.000 από αυτούς να απασχολούνται στην Κίνα. Το 43% των εργαζομένων απασχολείται στον τομέα R&D, ενώ κάθε χρόνο επενδύει το 10% των εσόδων της στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και λειτουργεί 14 κέντρα καινοτομίας σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2005 και το 2009 είχε ήδη φτάσει σε σημείο να απασχολεί πάνω από 70 υπαλλήλους, το 75% των οποίων είναι Έλληνες. Μερικοί από τους σημαντικότερους πελάτες της είναι οι OTE, Vodafone, Cosmote και Wind, ενώ η εταιρεία αποσκοπεί στην μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας.
 
Χαρτοφυλάκιο προϊόντων
– Προϊόντα πρόσβασης σε ραδιοδίκτυα (LTE/ UMTS/ HSPA/ EDGE/ GPRS/ GSM, CDMA2000 1X EVDO/ CDMA2000 1X, TD-SCDMA, WiMAX)
– Προϊόντα κορμού (IMS, Mobile Softswitch, NGN, Packet Switch, USC, Signaling Network)
– Προϊόντα δικτύου (FTTX, xDSL, WiFi, MSTP, WDM/OTN, PTN, Microwave Radio, Routers, LAN Switch)
– Λύσεις λογισμικού (BSS, Digital Home, SDP, Mobile Office, RCS – rich communication suites, IPCC)
– Προϊόντα τερματικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, προϊόντα κινητής ευρυζωνικότητας -data card, USB dongle, embedded module κ.λπ.-, τερματικά σύγκλισης, τερματικά για Video Conferencing)
 
Σημεία-σταθμοί στην Ελλάδα
2005: Η Huawei εγκαθίσταται στην Αθήνα
Ιδρύει κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα
Ξεκινά συνεργασία με την Q-Telecom
2006: Επιλέγεται από τον OTE ως προμηθευτής DSLAM και λύσεων Metro Ethernet
2007: Επιλέγεται από τη Vodafone τη ως αποκλειστικός προμηθευτής για τεχνολογία πρόσβασης σε δίκτυα 3G στην Ελλάδα.
Ξεκινά συνεργασία με Vodafone, OTE, Cosmote και Wind για παροχή τερματικών προϊόντων
2008: Ενισχύει τη συνεργασία της με τον OTE με παροχή τεχνολογίας DWDM
Ανανεώνει τη συνεργασία της με Vodafone, OTE, Cosmote και Wind για παροχή τερματικών προϊόντων
2009: Eπιλέγεται από τη Vodafone για την επιτυχή διάθεση νέας τεχνολογίας HSPA+ και MIMO για πρόσβαση σε δίκτυα 3G. Από το Νοέμβριο του 2009 το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο της εταιρείας παρέχει δυνατότητα για μέγιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 28.8 Mbps και αποστολής έως 5.8 Mbps.

Πηγή: www.kathimerini.gr (με στοιχεία από BBC) και www.neo2.gr