Μοναστικό Συνέδριο στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος

27 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγουν την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 οι εργασίες του τριήμερου Β΄ Μοναστικού Συνεδρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με θέμα «Η προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην εποχή μας».

Η έναρξη του Συνεδρίου έχει προσδιοριστεί στις 18.00 της Παρασκευής 28/9, μετά την τέλεση της ακολουθίας του Εσπερινού στο Καθολικό της Μονής, ενώ οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν μετά από πέντε Συνεδρίες, την Κυριακή 30/9.

Την εξόχως ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση θα κοσμήσουν με την παρουσία και τις Εισηγήσεις τους Επίσκοποι, Καθηγούμενοι Ιερών Μονών, επιφανείς λόγιοι κληρικοί και προσωπικότητες από το χώρο της Ακαδημαϊκής Θεολογίας.

Στο κυρίως θέμα του Συνεδρίου θα αναφερθεί η Εναρκτήρια Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ, η οποία και πρόκειται να εντάξει το ακροατήριο στη θεματική που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στις σχέσεις της ιστορικής νήσου της Λευκάδας με το μοναχικό θεσμό: Ο Πανοσ. Αρχιμ. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, θα αναφερθεί στις σχέσεις της νήσου με τον Αθωνιτικό Μοναχισμό, ενώ ο Ιστορικός-καθηγητής της Ανωτ. Εκκλ. Σχολής Βελλάς κ. Δημήτριος Γιαννούλης θα επιχειρήσει μια αναδρομή στη Μοναστική Ιστορία της Λευκάδος.

Την επομένη, Σάββατο 29/9, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. Ελισσαίος, θα μιλήσει για τις Θέσεις για το Μοναχισμό του Γέροντος Αιμιλιανού και ακολούθως, ο Πανοσ. Αρχιμ. Αλέξιος, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγ. Όρους θα αναπτύξει το θέμα: «Επίλεκτη Ξενοφωντινή Προσωπογραφία». Κατόπιν, η Οσιωτάτη Γερόντισσα Ευφημία, Καθηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Κέρκυρας θα περιγράψει την αναζήτηση της εσωτερικής ησυχίας στο πλαίσιο του «Κοινοβιακού περισπασμού», ο Πανοσ. Αρχιμ. Νεκτάριος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Σαγματά, θα αναπτύξει την εσχατολογική διάσταση της μοναχικής ασκήσεως και ο Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβας, από την Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, θα αναπτύξει το θέμα: «Τι εύρες εν τη οδώ ταύτη Πάτερ;». Η δεύτερη μέρα των εργασιών θα κλείσει με τις εισηγήσεις του Θεοφ. Επισκόπου Αρσινόης κ. Νεκταρίου για τον Κυπριακό Μοναχισμό, του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Τατάρνης, Πανοσ. Αρχιμ. Δοσιθέου, με θέμα: «Ο καπνός ο εκδιώκων τας μελίσσας» και του Πανοσ. Αρχιμ. Μαξίμου, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω, με θέμα: «Εξέλιξη και μοναχισμός».

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει τις Εισηγήσεις της Οσιωτάτης Γεροντίσσης Θεοξένης, Καθηγουμένης της Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων, για τη θέση του μοναχού μπροστά στη σημερινή κρίση και του Οσιολ. μοναχού Μωυσή, Γέροντος του Ι. Κελλίου Αγ. Ιωάν. Χρυσοστόμου Αγίου Όρους, με θέμα: «Λογισμοί για το σύγχρονο μοναχισμό».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τόσο τα θέματα των Ομιλιών, όσο και οι προβληματισμοί που αυτά θα γεννήσουν και θα ακουσθούν κατά τις συζητήσεις, προοιωνίζονται ένα εξαιρετικά καρποφόρο τριήμερο.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου με τις ακριβείς ώρες των Συνεδριών και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν, είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://apfilipposgrammatikous.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9554.html