«Η κυριαρχία της αγοράς στο δημόσιο χώρο και η ευθύνη της θεολογίας»

28 Νοεμβρίου 2012

Είναι από όλους ορατό ότι ζούμε σε μία εποχή αναστροφής των αξιών. Πολλές παραδεδομένες αρχές βλέπουμε να λαμβάνουν παράδοξες εφαρμογές, ενώ θεσμοί που υποτίθεται πως δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, στρέφονται τελικά εναντίον του.

Ζούμε έτσι – και πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης – και τη διαστροφή του ρόλου της αγοράς. Από μηχανισμό που εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες ανάγκες, αυτονομήθηκε πλήρως, κατευθύνει την ανθρώπινη ζωή και καταδυναστεύει εκατομμύρια ανθρώπων.

Τι έχει να πει η σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογία για αυτή τη μεταβολή όμως; Ποια είναι η ευθύνη της ενεργού εκκλησιαστικής συνείδησης; Ποιες είναι οι παράμετροι των νέων δεδομένων που τίθενται ενώπιον του σύγχρονου ανθρώπου; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν και θα συζητηθούν σε μια ξεχωριστά ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση που διοργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι. Το θέμα της συζήτησης είναι:

«Η κυριαρχία της αγοράς στο δημόσιο χώρο και η ευθύνη της θεολογίας«.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη-Ιλίσια.

Οι ομιλητές είναι ειδικοί επί του αντικειμένου της συζήτησης, με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία και με εκείνη την ευρύτητα γνώσεων που απαιτείται για να φωτιστούν οι πολυδιάστατες πτυχές της σημερινής κυριαρχίας των αγορών. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν οι:

    Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών

    Απόστολος Νικολαῒδης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Κοινωνικής Ηθικής Πανεπιστημίου Αθηνών

•    Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος εφημερίδας «Καθημερινή»

    Δημήτρης Μόσχος, Επίκουρος Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Μάριος Μπέγζος.