«Ο θρίαμβος των σκιών»

12 Νοεμβρίου 2012

Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του Καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και το εργαστήριο MUSIC του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζει την έκθεση «Ο θρίαμβος των σκιών: Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του Καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου». Την έκθεση πλαισιώνουν παραστάσεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προβολές και η ημερίδα «Σκιές στο Φως» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Στην έκθεση αυτή επιχειρείται η ανασύνθεση της πολύπλευρης προσωπικότητας του σημαντικού λαϊκού δημιουργού Κώστα Μάνου (1903-1970), ο οποίος μαζί με ορισμένους ακόμα ομότεχνούς του, έθεσε τους κανόνες της Τέχνης του Ελληνικού Καραγκιόζη. Μέσα από το έργο του -ζωγραφική, φιγουροποιΐα, σενάριο, σκηνοθεσία, υποκριτική, μίμηση- και με οδηγό τον γιο και συνεχιστή της τέχνης του, Μίμη Μάνο, απεικονίζεται μία ολόκληρη εποχή κατά την οποία το Θέατρο Σκιών μεσουράνησε και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην νεοελληνική τέχνη αλλά και την κοινωνία.

Ο Κώστας Μάνος – Αθανασίου (1902-1970) ήταν μαθητής του Ανδρέα Αγιομαυρίτη. Ο Αγιομαυρίτης ήταν μαθητής του Γιάννη Ρούλια και είχε τις καταβολές (ως προς το παίξιμό του) στο Ηπειρώτικο Θέατρο Σκιών και στην επική παράδοση του ηπειρώτικου μπερντέ. Κατά συνέπεια, ο Κώστας Μάνος ήταν με τη σειρά του, ένας από τους συνεχιστές της ηπειρώτικης παράδοσης, την οποία φυσικά και κληροδότησε στο συνεχιστή αλλά και γιο του Μίμη Μάνο- Αθανασίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δημήτρη Μόλλα από το βιβλίο του «Ο Καραγκιόζης μας: Ελληνικό Θέατρο Σκιών» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2002, σελ. 155), ο Ανδρέας Αγιομαυρίτης πήρε τον Κώστα Μάνο ως «βοηθό του, γιατί είχε καλό χέρι. Εκεί έμαθε τη ζωγραφική και την τέχνη του Καραγκιόζη. Μετά 5-6 χρόνια, ο Αντρέας τον έστειλε να παίξει μόνος του στα Λουτρά της Υπά-

της». Με τον τρόπο αυτό αρχίζει σιγά-σιγά, η καλλιτεχνική καριέρα του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μάνου, η οποία συνεχίζεται στην Πελοπόννησο, ειδικότερα στην περιοχή της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, και την Αθήνα (από την ηλεκτρονική έκδοση του πανελληνίου σωματείου Θεάτρου Σκιών, Ο Καραγκιόζης μας, Ιούλιος 2009).

ράστιες δυσκολίες επιβίωσης, προσπαθώντας και τα

Το Θέατρο Σκιών δημιουργήθηκε και άνθισε σε περιόδους κρίσης, σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Προέκυψε ως μία ανάσα σαρκασμού και αυτοσαρκασμού με κύριο και πιο διάσημο μεσογειακό εκπρόσωπο, τον Καραγκιόζη. Το έργο, το ήθος, οι μακροχρόνιες μελέτες και η συλλογή υλικού του Κώστα Μάνου, η οποία χρονολογείται από το 1920, δίνουν αφορμή για μία μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο Θέατρο Σκιών, στις Γκαλερί και στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Παράλληλα, η έκθεση επιχειρεί να προβάλλει και τη σύγχρονη εκδοχή του Θεάτρου Σκιών, αποδεικνύοντας την αντοχή στο χρόνο και την προσαρμογή του στις τεχνολογικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το eShadow, μια πρωτότυπη και εν εξελίξει ερευνητική εργασία του εργαστηρίου ΜUSIC. Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών εμπνευσμένη από το παραδοσιακό Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη καθώς και τη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

Με αφορμή αυτήν την έκθεση θα γίνουν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012, «Επτά γαμπροί και μία νύφη»,

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, «Ο Καραγκιόζης Μάγειρας»,

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, «Το στοιχειωμένο ξενοδοχείο»,

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, «Ο Καπετάν Γκρης»

 

Ημερίδα το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Σκιές στο Φως: Καλλιτέχνες και Πανεπιστημιακοί μιλούν και συζητούν για την ιστορία και την Τέχνη του ελληνικού θεάτρου σκιών και ρίχνουν φως στα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα του Καραγκιόζη.

Ομιλητές: Ιωσήφ Βιβιλάκης (Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λευτέρης Ξανθόπουλος (Ποιητής-Σκηνοθέτης), Μάρθα Φριντζήλα (Σκηνοθέτις), Μιχάλης Ιερωνυμίδης (Ερευνητής Θεάτρου Σκιών), Μάριος Χριστουλάκης (Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης), Γιώργος Κωτσίνης (Μουσικός), Μάκης Μορφακίδης (Διευθυντής Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών & Κυπριακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Γρανάδας), Άθως Δανέλλης (Καραγκιοζοπαίκτης & Μελετητής Θεάτρου Σκιών).

Προβολές

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σκιές & Φωνές του Αντώνη Τσάβαλου από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα» (2009, 28΄)

Πίσω από τις σκιές, ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών (45′)

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, 19:30

Ο Δραπέτης του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1991, 105’)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο θρίαμβος των σκιών

“Ακούσατε, ακούσατε! Ο Καραγκιόζης σας προσκαλεί σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υπόσχεται άφθονο γέλιο αλλά και γνώση σε ένα θέαμα που συνδυάζει την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στην έκθεση, παρακολούθηση σύντομης παράστασης Καραγκιόζη, εξοικείωση των παιδιών με το πρόγραμμα eShadow και δημιουργία παράστασης με αυτό. Απευθύνεται στις ηλικίες 7-13 ετών.

Ξενάγηση το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οργανωμένη ξενάγηση για ενήλικες στην έκθεση και γνωριμία με το πρόγραμμα eShadow.

Η είσοδος σ’ όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3680071.

Κατερίνα Χουζούρη