“Η Ελλάδα και η Δύση”, Megaron Plus Κύκλος “Κοινωνία-Οικονομία-Δίκαιο”

17 Δεκεμβρίου 2012

“Οι αναφορές σε Ελληνικά θέματα Φιλοσοφίας, θρησκείας και λογοτεχνίας στην Θ. Κωμωδία είναι πάνω από εκατόν σαράντα. Αυτό σημαίνει κάτι για την σύντηξη των δύο λαών στην πολιτιστική τους Ιστορία” επισημαίνει ο μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Τηλέμαχος Μαράτος, ένας εκ των δύο ομιλητών στην εκδήλωση της σειράς “Η Ελλάδα και η Δύση” ή αλλιώς οι όψεις των σχέσεων που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων οι Έλληνες και οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Τηλέμαχος Μαράτος μυθιστοριογραφος και δημοσιογραφος

Αυτό είναι το θέμα που θα απασχολήσει τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus με τον Κύκλο “Κοινωνία-Οικονομία-Δίκαιο”.

Και ο Ισπανός συγγραφέας και ελληνιστής Πέδρο Ολάγια επισημαίνει:“Εάν ο δυτικός πολιτισμός έχει δεχθεί τις συμβολές της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της τραγωδίας ταυτίζοντάς τες με το όνομα Αθήνα, τα εξίσου ουσιαστικά στοιχεία του ελληνικού κληροδοτήματος όπως, η ιδέα της ευδαιμονίας και οι έννοιες της φυσικής δικαιοσύνης και της αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, έχουν περάσει στον παγκόσμιο πολιτισμό άρρηκτα συνδεδεμένα με το όνομα και την ποιητική εικόνα της Αρκαδίας.

Πέδρο Ολάγια Ισπανός συγγραφέας και εληηνιστής

Αυτή η δεύτερη οδός, που χαρακτηρίζεται από τη συγκίνηση και τη διαίσ-θηση απέναντι στην αθηναϊκή ορθολογικότητα, έχει μπολιάσει τον δυτικό πολιτισμό ανά τους αιώνες με βλαστούς ταπεινοφροσύνης, αθωότητας, χαράς της ζωής, αγάπης προς τη φύση, έρωτα και ποιητικής ευαισθησίας.

Σήμερα, την ώρα που η δημοκρατία της “αθηναϊκής οδού” εξακολου-θεί να είναι στον κόσμο μας μια πρόκληση και ένα desideratum, οι αξίες και οι στάσεις της “αρκαδικής οδού” εξακολουθούν και αυτές να είναι –πέρα από κληρονομιά– επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση, δια της πολιτικής και της εκπαιδευτικής οδού, των οικολογικών και κοινωνικών προκλήσεων του τωρινού πολιτισμού μας”.

Είναι η δεύτερη εκδήλωση της Σειράς “Η Ελλάδα και η Δύση” που περιλαμβάνει την ομιλία του μυθιστοριογράφου και δημοσιογράφου Τηλέμαχου Μαράτου που έχει τον τίτλο “Ο Δάντης και η Αρχαία Ελλάδα” και την ομιλία του ισπανού συγγραφέα, και ελληνιστή Πέδρο Ολάγια που έχει τον τίτλο “Αρκαδία: φορέας ελληνισμού, συνιστώσα πολιτισμού”.

Οι ομιλητές επικεντρώνουν την έρευνά τους σε ποικίλα επί μέρους θέματα, και μέσα από την πραγμάτευση της ιστορίας των ιδεών και της τέχνης σκιαγραφούν το ευρύτερο πλαίσιο της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Δύσης.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντώνης Ρεγκάκος, Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκός.

Αντώνης Ρεγκάκος Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας Ακαδημαϊκος

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Κατερίνα Χουζούρη