Μια παράσταση με ιστορία: «Το μεγάλο μας τσίρκο»

25 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η παράσταση με το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο από τα μέσα Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 1973.

Έτσι και τώρα έτυχε μεγάλης αποδοχής και έλαβε παράταση μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Θέατρο Δάσους το Μάιο του 2012 και από τότε περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να επανέλθει στον αρχικό της προορισμό.

tsirko

 Από τις ιστορικές ερμηνείες της Τζένη Καρέζη και του Κώστα Καζάκου το 1973, επί δικτατορίας, μέχρι τις τρέχουσες παραστάσεις, διατηρεί κάτι σταθερό:την μαζική συμμετοχή του κόσμου και ότι συνεπάγεται αυτό για το σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών. Τότε η μαζική προσέλευση του κόσμου προκάλεσε την διακοπή της παράστασης και την φυλάκιση της Τζένης Καρέζη για τρεις μήνες. Μετά την δικτατορία η παράσταση ανέβηκε ξανά και σημείωσε την ίδια επιτυχία.

Στις τρεις περίπου ώρες διάρκειας του έργου πλαισιωμένου από την μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου ο θεατής θα συναντήσει την ιστορική του ταυτότητα. Σίγουρα ένα έργο σταθμός, μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, η παράσταση διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές του ελληνισμού: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

«Το μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χαντζάκη, αποτελεί συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεάτρου Ακροπόλ. Την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Σταύρος Ξαρχάκος, κάτι που συμβάλλει στη συναισθηματική φόρτιση του έργου,  ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών, είναι  από τον Ζαχαρία Καρούνη.

Βασίλειος Χάδος