Η Ευρωπαϊκή Ένωση

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Η ΕυρωπαϊκήEU flag coin Ένωση, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, είναι μια ομοσπονδία κρατών της ηπείρου μας, τα οποία έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα.

Η πρώτη συμφωνία για την ένωση αυτή έγινε το 1952, όταν ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα από τα κράτη της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Το 1958 η Κοινότητα αυτή μετεξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Αυτή διευρύνθηκε το 1973, όταν προσχώρησαν η Δανία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Το 1981 η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Το 1986 στην Κοινότητα  προστέθηκαν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το ίδιο έτος υιοθετήθηκε η ευρωπαϊκή σημαία (εικόνα) με τα 12 κίτρινα άστρα σε σχήμα κύκλου σε μπλε φόντο.

Η ΕΟΚ «αντικαταστάθηκε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993 και δύο χρόνια αργότερα προσχώρησαν η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης έγινε το 2004, όταν προστέθηκαν άλλα 10 κράτη, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα. Το 2007 έγιναν δεκτές στην ‘Ενωση η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Από το 2002 πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν κοινό νόμισμα, το ευρώ (€).

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ως ύμνο της το πρώτο μέρος της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, γνωστού ως «Ύμνος της Χαράς».

Μπορείτε να ακούσετε παρακάτω τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη μπορείτε να παίξετε και να μάθετε να αναγνωρίζετε τις σημαίες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λείπουν οι σημαίες των δύο κρατών που έγιναν μέλη το 2007).

 

 

 

PemptousiaMLSlogo