Εκοιμήθη η Γερόντισσα Εφραιμία της Ι.Μ. Παναγίας Ραψάνης

4 Μαρτίου 2013

Εκοιμήθη εν Κυρίω σήμερα το πρωί, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 στις 1.30 π.μ. η μακαριστή πλέον μοναχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης, Γερόντισσα Εφραιμία και ήδη πορεύεται την μακαρία οδό της Βασιλείας των Ουρανών.

Η μακαριστή μοναχή Εφραιμία γεννήθηκε στα Φάρσαλα το 1928 και υπήρξε από τις πρώτες αδελφές της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου.

glikofilousa1

Προσήλθε στο Μοναστήρι το 1955 ενώ λίγο αργότερα έλαβε τον αρραβώνα του μεγάλου και αγγελικού σχήματος από τα χέρια του Μεγάλου Γέροντος και πνευματικού της Πατρός, Πανοσιολογιωτάτου π. Εφραίμ, του Φιλοθεϊτου, νυν Ηγουμένου της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου της Αριζόνας και εμόνασε επί πεντηκονταετία στην πνευματική κυψέλλη της Πορταριάς, πλησίον της αλήστου μνήμης αγίας Καθηγουμένης της, Γεροντίσσης Μακρίνης, ως Ηγουμενοσύμβουλος αυτής.

Το 1997 ίδρυσαν μαζί με την Γερόντισσα Μαρία την Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσης στην Ραψάνη, όπου εκεί μαζί με τις αδελφές έδωσε τους τελευταίους ασκητικούς της αγώνες έως και της κοιμήσεώς της, οπότε και παρέδωσε την μακαρία ψυχή της στον Κύριο της δόξης και επουράνιο Νυμφίο της Ιησού Χριστό, ύστερα από ολιγόμηνη ασθένεια.

Η αείμνηστη μοναχή Εφραιμία, υπήρξε άνθρωπος του Θεού, γεννημένη μοναχή και προορισμένη από τον Άγιο Θεό γι΄αυτό το υψηλό έργο, υπήρξε ακόμη άνθρωπος μεγάλης υπακοής και ακόμη μεγαλύτερης αρετής, που καλλιεργούσε την ψυχή της διαρκώς, ενώ ήταν το στήριγμα και η βακτηρία τόσο των νέων μοναχών, όσο και των πολυπληθών προσκυνητών της Ιεράς Μονής της, που έτρεχαν κοντά της για να βρουν λίγη πνευματική δροσιά και ανάπαυση και να ωφεληθούν από την δύναμη και την φλόγα της βαθειάς πίστεώς της και από την μοναδική γλυκύτητα του χαρακτήρος της.

Έφυγε για τον Ουρανό, χωρίς καθόλου να χάσει τις αισθήσεις της και πολύ καλά προετοιμασμένη, αφού την ίδια μέρα κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και εδόξασε για άλλη μια φορά το όνομα του Αγίου Θεού.

Λίγο πριν κοιμηθεί ζήτησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, έλαβε την ευχή του και συνομίλησαν στο κελλί της για πολλή ώρα, ενώ μπροστά στην Γερόντισσα Μαρία, στις αδελφές της Μονής, τον Γέροντα Θεοφάνη και άλλους πατέρες δεν δίστασε να αποκαλύψει τα όσα έβλεπε με τα μάτια της ψυχής της τις τελευταίες ημέρες.

Η εις μεγαλόσχημον μοναχήν εξόδιος ιερά ακολουθία της θα ψαλεί στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γλυκοφιλούσης στην Ραψάνη την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ενώ αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του σεπτού σκηνώματός της στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15843-2013-03-04-09-13-46

Σχετικά άρθρα Αφιερώματα
25η Μαρτίου 1821, Ο Ευαγγελισμός και οι Άνθρωποι του Θεού έφεραν το Πάσχα της ελευθερίας 25 Μαρτίου 2024 Πάνω ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κάτω και από αριστερά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός  «... με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη διά να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Με την πτώση της Κωνστ...
«Ο Άνθρωπος του Θεού», ο ευλογών την Ελληνική Επανάσταση 17 Μαρτίου 2024 Η παρουσία της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο σώμα της Εκκλησίας είναι αναμφισβήτητη, αυτή είναι «ἡ προστασία τῶν Χριστιανῶν ἡ ἀκαταίσχυντος καί ἡ μεσιτεία πρός τόν Ποιητήν ἡ ἀμετάθετος»(Κοντάκιον, Ἦχος β΄). Η Παναγία έλαβε το Άγιον Όρος από τον Υιό και Θεό της ως κλήρο δικό της κατά τον Ζ΄ ή Η΄ αιώνα σύμφωνα με ...
Γρηγόρης Αυξεντίου, Η πανήγυρη του μαρτυρίου του! 3 Μαρτίου 2024 Ο ήρωας του αγώνα της Κύπρου για την ένωση με την Ελλάδα Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957). Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όταν ο νεομάρτυρας* Γρηγόρης Αυξεντίου πλησιάζει τον λειτουργό ιερέα στο καθολικό της μονής της Παναγίας του Μαχαιρά, για να λάβει την μερίδα την οποία του βγάζει όταν προσκομίζει, μαζί με την ουράνια κατάνυξη που τον διακατέχει, έχει κ...
Θεοφάνεια. Κάθοδος Αγίου Πνεύματος 6 Ιανουαρίου 2024 Η χρονική «στιγμή» της θεοφάνειας Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος τοποθετούν «χρονικά» την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος αμέσως μετά την έξοδο του Ιησού από τα νερά του Ιορδάνη και σε άμεση σχέση με τη βάπτιση. Ο Λουκάς διαφοροποιείται κάπως στο σημείο αυτό και τοποθετεί το «ανεωχθήναι τον ουρανόν και καταβήναι το Πνεύμα το Άγιον... επ’ αυτόν» (Λ...
Χριστούγεννα: Μνῆμες Κυθρέας 29 Δεκεμβρίου 2023 Ενορία Αγίας Μαρίνας της τουρκοκρατούμενης κωμόπολης της Κύπρου Κυθρέας. Γράφει ο δρ. Νίκος Ορφανίδης, φιλόλογος, λογοτέχνης Καθὼς βρισκόμαστε στὴν περίοδο τοῦ Δωδεκαημέρου ἔχουμε ὁλοένα καὶ περισσότερο τὴν αἴσθηση πὼς ἐκεῖνο ποὺ ἀναζητοῦν οἱ ἄνθρωποι τὰ Χριστούγεννα εἶναι τὴ θαλπωρή. Τὴν εὐσπλαχνία. Τὴν καλοσύνη καὶ τὴν ἀγάπη καὶ τὴ στοργή. Α...