Η Θρησκευτική Ελευθερία σήμερα

20 Μαΐου 2013

Φέτος συμπληρώθηκαν 1700 έτη από της εκδόσεως του διατάγματος των Μεδιολάνων και η Εκκλησία του Χριστού, με ευγνωμοσύνη τιμά και εορτάζει την μνήμη του εμπνευστή του διατάγματος, τον Βασιλέα  Κωνσταντίνο. Μια σημαντική ημερίδα με θέμα «Η Θρησκευτική Ελευθερία σήμερον» έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, στη πόλη του Κωνσταντίνου, διοργανωμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Συμβούλιο Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων Ευρώπης.

O Patriarxis stin Panigyri tou Ierou Fotiou tis Monis mas (1)

Την έναρξη της ημερίδας τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ευρισκόμεθα εις την Κωνσταντίνου Πόλιν. Και διαλογιζόμεθα ίσως, και δικαίως: «εις ποίαν κατάστασιν ευρίσκεται νυν η χριστιανικωτάτη Πόλις, την οποίαν ανίδρυσε και ετίμησε δια του ονόματός του ο Μέγας Κωνσταντίνος;» Την απατηλήν και φθοροποιόν σκέψιν και αναλόγους διαλογισμούς, διαψεύδει η Σελίς και το Σημείον των 1700 ετών! Και το σημείον είναι ότι η Εκκλησία συνέχει τον κόσμον δια του Σταυρού ότι η πίστις δεν είναι εν κοινωνικόν φαινόμενον η μία απλή ιδεολογία. Είναι η αγιαστική χάρις..». Στη συνέχεια διαβάστηκε και το Μήνυμα του Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου.

Στο πρώτο μέρος της η συνεδρία, ξεκίνησε με την εισήγηση του Καθηγητή Ramsay Mac Mullen (Πανεπιστήμιο του Yale), ο οποίος ανέπτυξε «Το ιστορικό του Διατάγματος της Ανεξιθρησκείας του έτους 313». Ο εισηγητής έκανε λόγο για τις συνθήκες που κυριαρχούσαν,  τα αίτια και τους λόγους δίνοντας μια ιδιαίτερη ιστορική τεκμηρίωση στο θέμα του.

     Στη συνέχεια και στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας, στο βήμα ανέβηκε ο Αρχιραββίνος της Πόλεως κ. Ishak Haleva, και χρησιμοποιώντας την ιουδαϊκή θεώρηση ανέπτυξε το θέμα: «Θρησκευτική Ελευθερία εξ επόψεως των θρησκευτικών κοινοτήτων».  Το ίδιο θέμα, αλλά από την Ορθόδοξο Χριστιανική Θεώρηση, ανέπτυξε και ο Δρ. Χρήστος Τσιρώνης, Λέκτορας του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Από τη σκοπιά της Ρωμαιοκαθολικής θεώρησης, το θέμα αναπτύχθηκε από τον Δρ Joao Seabra, του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας. Τέλος η Δρ Semicha Topal του Πανεπιστημίου Gediz, ανέπτυξε το θέμα από την πλευρά της Ισλαμικής θεώρησις. Οι εισηγήσεις και των τεσσάρων ομιλητών ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς με γλαφυρότητα παρουσίαζαν το θέμα από την εκάστοτε Θρησκευτική Θεώρηση που αντιπροσώπευαν.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τρίτη συνεδρία η οποία είχε ως θέμα: «Η πραγματικότης της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο». Ο κ. Peter Sefton-Williams, ανέπτυξε το θέμα: «Έκθεσις της βοήθειας προς τας χειμαζομένας Εκκλησίας». Έπειτα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Maroun Elias Lahhan μίλησε σχετικά με την «Μαρτυρία περί της καταστάσεως των εν τη Μέση Ανατολή Χριστιανών», ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης ευαισθησίας και ενδιαφέροντος καθώς όλοι γνωρίζουμε για τις δυσάρεστες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Άρχων Σκευοφύλαξ κ. Κωνσταντίνος Καρράς ήταν ο τελευταίος ομιλητής της τρίτης συνεδρίας και ανέλυσε το θέμα: «Τάγμα των εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

   Στην τέταρτη και τελευταία συνεδρία, ο κ. Luca Volonte, μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ανέπτυξε το θέμα: «Η σχέσις μεταξύ θρησκείας, πολιτικής και κοινωνίας». Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας, τον λόγο πήρε ο κ. Marco Ventura, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven αναλύοντας το θέμα: «Η επανασύνδεση της εξουσίας και της προφητείας εις τον αγώνα των πιστών με το Νόμο και τη Θρησκεία». Αφού έλαβαν τέλος όλες οι συνεδρίες, αναγνώστηκε το Τελικό μήνυμα από τους Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Roland Minnerath, μέλος του Συμβουλίου Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων Ευρώπης και τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου Δρ Ιωάννη Χρυσαυγή.

     Όλες οι συνεδρίες παρακολουθήθηκαν με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το ακροατήριο. Έτσι με μία τόσο σημαντική ημερίδα, παίρνοντας οικουμενικές και διορθόδοξες διαστάσεις, τιμήθηκε η μνήμη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος καθ’ ότι υπήρξε διαλλακτικός και ανεκτικός έναντι της «νέας» θρησκείας, λόγω και της ευσεβούς μητέρας του Ελένης, κατέπαυσε τους φρικτούς διωγμούς, υπογράφοντας το περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων και διασφάλισε την απόλυτη Θρησκευτική ελευθερία και ανεξιθρησκεία για όλους τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας του. Η ημερίδα κλείνει αύριο Κυριακή 19 Μαΐου με Πατριαρχική και Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.