Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Αγ. Τριάδος Χάλκης

25 Ιουνίου 2013

Η εορτή της Πεντηκοστής μετά χειροτονίας διακόνου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Με μεγαλοπρεπή λιτότητα και τάξη εορτάστηκε η ημέρα της Πεντηκοστής στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης. Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία η οποία τελέσθηκε από τον Ηγούμενο, Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος. Τα αναλόγια πλαισιώθηκαν από δύο χορούς, της «Εστίας Αποφοίτων Χάλκης» και του «Ηδύμελον». Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η εις διάκονον  χειροτονία ενός εκ της αδελφότητας της Μονής, του κ. Γαληνού Βαρυτίμου ο οποίος μετονομάστηκε σε Γεδεών. Την χειροτονία συνόδευσαν τα πάμπολλα «Άξιος». Ο Ηγούμενος, Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος προσφωνώντας τον νέο διάκονο ανέφερε μεταξύ άλλων:

x1

«Σε ‘κελεύουν’ οι Αρχιμανδρίτες Χρυσόστομος Ξεινός, εκ της παλαιάς γενεάς των αποφοίτων, και Σαμουήλ Εφφές, εκ της νεωτέρας γενεάς των πατέρων της Μονής… Το Φανάριον και η Κωνσταντινούπολις δεν σου είναι άγνωστα, αφού εγαλουχήθης με τα νάματα της πίστεως, ηνδρώθης εισπνέων τον αναστεναγμόν του Γένους, ωρίμασας με την νοσταλγίαν της γλυκείας πατρίδος, της Βασιλίδος ταύτης Πόλεως, την οποίαν ηναγκάσθη η οικογένειά σου να εγκαταλείψη, ως, άλλωστε, τόσαι άλλαι ρωμέϊκαι οικογένειαι.

…Η Μονή αύτη της μετανοίας σου είναι προέκτασις της Πατριαρχικής Αυλής, της μιας οικογενείας με ένα πατέρα, τον Πατριάρχη μας. Ο οποίος επέλεξε δια σε εν νέον όνομα, το όνομα του Κριτού Γεδεών… Και συ, Υποδιάκονε Γαληνέ, ‘μικρός εν τω οίκω του πατρός’ σου, ως ο Κριτής Γεδεών, θα πληρωθείς εντός ολίγου δια της χάριτος του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος και θα αποσταλείς υπό του Πατριάρχου σου εις την διακονίαν του Γένους».

Ο νεοχειροτονηθείς στην ομιλία του επεσήμανε:

«Μέσα από την πορεία της ζωής, Γεροντά μου, λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα για την πορεία μας και την σχέση μας με την Εκκλησία. Έτσι και στην δική μου περίπτωση, γαλουγήθηκα με τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα όπως τα παραλάβαν οι δικοί μου γονείς, από την ζωή τους και την συμμετοχή τους στην λατρεία, το διάστημα που ήσαν στην Κωνσταντινούπολη, Φαναριώτες όντες, και πάντοτε γοητευόμουν από τις διηγήσεις τους από το Φανάρι όπου και διέμεναν έως και την μετάβασή τους  για τους γνωστούς λόγους στην Αθήνα, και έτσι διατηρούνταν άσβεστη η φλόγα μέσα μου να υπηρετήσω ως κληρικός στα χώματα που γεννήθηκαν, ρίζωσαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μου.

… Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα διαψεύσω την εμπιστοσύνη της Μητρός Εκκλησίας, ούτε του Πατρός και Αυθέντου μου Οικουμενικού Πατριάρχου. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να επιτύχω οποιαδήποτε αποστολή και δοκιμασία μου αναθέσει η Εκκλησία προς όφελος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής και του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, με πλήρη υπακοή και αφοσίωση έως θανάτου».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισίας, στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Μονής έλαβε χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν η χορωδία, η ορχήστρα και το χορευτικό συγκρότημα του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.