H συμβολή του Α.Π.Θ. προς την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

1 Ιουνίου 2013

Το Α.Π.Θ. με ανακοίνωσή του μας πληροφορεί για την σημαντική συμβολή του στο έργο αποκατάστασης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθιστώντας υπερήφανη την ακαδημαϊκή κοινότητα, μιας και η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης από το Α.Π.Θ., με τις δυνατότητες και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο που διαθέτει, συνδέει άμεσα το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ένα σπουδαίο πνευματικό μνημείο του Γένους.

420697_504208289645016_622657711_n

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Α.Π.Θ., σχετικά με την παρουσίαση του έργου στη Σεπτή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Το τεράστιο έργο αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ολοκλήρωσε το Α.Π.Θ. με το επιστημονικό του δυναμικό, παρουσίασε σήμερα η ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίου. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το Α.Π.Θ., που ανέλαβε την εκπόνηση του έργου ως ελάχιστη προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Στην αποστολή του Α.Π.Θ. που έκανε την παρουσίαση, συμμετείχαν οι καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Γιώργος Παπακώστας (πρόεδρος Τμήματος), Σάσα Λαδά, Κλειώ Αξαρλή και Βίλμα Χαστάογλου, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννης Δουδούμης και Χρήστος Ιγνατάκης και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θωμάς Ξένος.

Το έργο «Διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», που ανατέθηκε στο Α.Π.Θ. από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Οκτώβριο του 2011, ολοκλήρωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ., υπό την επιστημονική εποπτεία του Πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλου. Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από 26 καθηγητές και 23 υποτρόφους μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Η συμμετοχή των καθηγητών ήταν εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύφθηκαν από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ.

Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου και κατέγραψε τις αναγκαίες επισκευές και βελτιώσεις, καθώς και τις προτάσεις για την αξιοποίησή του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Αναλυτικά στοιχεία για το έργο θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 10 π.μ., στην Αίθουσα Συγκλήτου του Α.Π.Θ., παρουσία του Ηγούμενου της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Δημήτριος Χρόνης
Φοιτητής ΑΕΑΘ