Καλοκαίρι και Ασφάλεια

20 Ιουνίου 2023

Πρακτικές συμβουλές για προστασία από εγκληματικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το καλοκαίρι είναι εποχή διακοπών. Αυτό σημαίνει απουσία από το σπίτι και δυστυχώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για διαρρήξεις. Η αυξημένη εγκληματικότητα απειλεί να διαταράξει την ηρεμία των διακοπών. Αποτελεί εφιάλτη η επιστροφή σε ένα σπίτι που έχουν διαρρήξει κακοποιοί και έχει παραβιαστεί η αίσθηση ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Ακόμη, οι καλοκαιρινές διακοπές εμφανίζουν και άλλους κινδύνους θυματοποίησης που σχετίζονται με τον τρόπο που ταξιδεύουμε, διασκεδάζουμε κλπ.

Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές είναι συστάσεις που δύνανται να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες θυματοποίησης, έτσι ώστε το καλοκαίρι να αφήσει μόνο θετικές αναμνήσεις.

sh_0171

Α. Όσον αφορά την ασφάλεια του σπιτιού κατά τη διάρκεια των διακοπών:

1. Εάν πρόκειται να απουσιάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας από την οικία για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίστε να μην το κοινοποιήσετε ευθέως, ούτε να το γνωστοποιήσετε με έμμεσους τρόπους. Αυτό σημαίνει: δεν αλλάζετε το μήνυμα του τηλεφωνητή στο σπίτι σε τέτοιο που να δηλώνει την απουσία σας. Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες τηλεφωνικής εκτροπής, έτσι ώστε όποιος προσπαθεί κακόβουλα να ελέγξει αν δεν είστε σπίτι για να εκμεταλλευτεί την απουσία σας, να μην το καταφέρει εύκολα.

Ζούμε στην εποχή των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που γνωστοποιούν με πρωτοβουλία του χρήστη τις διάφορες ασχολίες του, το πού είναι και τί κάνει. Καλύτερα όμως κρατήστε για τον εαυτό σας το ότι έχετε φύγει διακοπές, το πού είστε και πόσο θα λείψετε. Μπορείτε κάλλιστα να αναρτήσετε τις φωτογραφίες των διακοπών σας και να εκφράσετε τον θαυμασμό σας για τις όμορφες εμπειρίες σας, αφότου έχετε επιστρέψει. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουν όλοι ότι δεν είστε σπίτι, ειδικά όταν τις περισσότερες φορές πολλοί από αυτούς με τους οποίους συνδέεστε κοινωνικά στο διαδίκτυο σας είναι στην πραγματικότητα άγνωστοι.

2. Αν οι σχέσεις σας είναι αγαστές με άλλα άτομα που μένουν στην ίδια οικοδομή ή γειτονιά κλπ. και δεν θα απουσιάζουν την ίδια χρονική περίοδο, κανονίστε να περνούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να ρίχνουν μια ματιά αν όλα είναι εντάξει. Επίσης ζητείστε να παραλαμβάνουν την αλληλογραφία σας, ώστε να μη μαζεύεται στοίβα λογαριασμών και επιστολών και καθίσταται εμφανές ότι λείπετε.

3. Δυστυχώς όπως προαναφέρθηκε δεν μπορεί κανένα μέτρο ασφάλειας να εγγυηθεί ότι κακοποιοί δεν θα αναλάβουν ενεργό δράση εναντίον ενός στόχου που έχουν επιλέξει. Γι’ αυτό υπάρχει πάντα πιθανότητα με την επιστροφή στο σπίτι να βρείτε ακόμη και εκείνη τη στιγμή μέσα στον οικιακό σας χώρο τους διαρρηκτές.

Σε μια τέτοια ατυχή περίσταση θυμηθείτε ότι συμφέρει να αφήσετε τους διαρρήκτες να διαφύγουν, παρά να συμπλακείτε μαζί τους προσπαθώντας να τους συλλάβετε.

Επίσης, όση αξία κι αν έχουν τα αντικείμενα του σπιτιού σας και η περιουσία σας δεν αξίζει να διακινδυνέψετε τη σωματική ασφάλεια και ζωή τη δική σας και της οικογένειας σας. Ειδικά αν οι κακοποιοί είναι οπλισμένοι, αποφασισμένοι και ιδιαίτερα βίαιοι. Συμφέρει να τους αφήστε να φύγουν, έστω και με τα κλοπιμαία.

Πρώτο μέλημα είναι να μείνετε εσείς και η οικογένεια σας σε ασφάλεια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως εξής: αν επιστρέφοντας βρείτε την πόρτα του σπιτιού παραβιασμένη μην εισέλθετε καν μέσα. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν είναι ακόμη μέσα οι διαρρήκτες και τί προθέσεις έχουν. Απομακρυνθείτε, καταφύγετε σε έναν χώρο που είστε ασφαλείς και καλέστε άμεσα τις αρχές. Η αστυνομία είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη να αντιμετωπίζει περιστατικά εγκλημάτων και ως δημόσια αρχή έχει το μονοπώλιο χρήσης βίας.

Υπενθυμίζεται: Στην Ελλάδα δεν ισχύει (όπως στις ΗΠΑ) το δικαίωμα χρήσης απεριόριστης βίας για την προστασία του οικιακού ασύλου. Και δυστυχώς συχνά άνθρωποι που προσπάθησαν να υπερασπίσουν την οικία τους, την οικογένεια τους ακόμη και τη ζωή τους από διαρρήκτες βρέθηκαν κατηγορούμενοι για υπέρβαση άμυνας.

Β. Σχετικά με την ασφάλεια στον τόπο των διακοπών,

ειδικά για όσους ταξιδεύουν μόνοι, ή για τους νέους που κάνουν διακοπές πρώτη φορά χωρίς την επίβλεψη των γονιών:

1. Η συνήθεια του ωτο-στοπ είναι επικίνδυνη τόσο για τη σωματική ακεραιότητα αυτού που αναζητεί μεταφορά με άγνωστο όχημα, όσο και του οδηγού και των συνεπιβατών. Δεν πρέπει να επιβιβάζεστε σε οχήματα ανθρώπων που δεν γνωρίζετε, ούτε να επιβιβάζετε στο όχημα σας αγνώστους. Ακόμη και αν δεν πέσετε θύμα εγκληματικής πράξης, ενδέχεται να εμπλακείτε άθελα σε νομικές περιπέτειες (π.χ. αν ο άγνωστος που επιβιβάσετε είναι παράνομος, ειδικά αν έχει εισέλθει στη χώρα παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία).

Εννοείται πως τα παραπάνω δεν σημαίνουν αδιαφορία σε περίπτωση που κάποιος σας ζητήσει βοήθεια στον δρόμο. Αντί να αντιπαρέλθετε ως ο Λευίτης της παραβολής, μπορείτε να βοηθήσετε με έξυπνο, υπεύθυνο και ουσιαστικό τρόπο που δεν θα σας θέσει σε κίνδυνο.

Αν δεν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη-τραυματισμό-θανάσιμο κίνδυνο που απαιτεί προς αποτροπή την άμεση φυσική επέμβαση σας, μείνετε μέσα στο όχημα σας. Κρατείστε κλειδωμένες τις πόρτες. Καλέστε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή με το κινητό τηλέφωνο σας τον κατάλληλο φορέα, ή τις αρμόδιες από τον νόμο αρχές για να επέμβουν και να βοηθήσουν, εξηγώντας με ψυχραιμία και λεπτομέρεια τί συμβαίνει. Μπορείτε μάλιστα να παραμείνετε- πάντα μέσα στο όχημα και με τις πόρτες ασφαλισμένες- μέχρι να καταφθάσει η κατάλληλη αρωγή. Έτσι δεν θα αφήσετε τον συνάνθρωπο μονάχο στον δρόμο (που ακόμη και ψυχολογικά χρειάζεται την παρουσία κάποιου) και ταυτόχρονα θα προστατέψετε την ασφάλεια σας από κάποιον που δεν γνωρίζετε αν έχει όντως ανάγκη ή προσπαθεί να σας βγάλει από το όχημα με κακό σκοπό.

Δυστυχώς έχουν καταγράφει περιστατικά εγκληματιών που εμφανίζονται π.χ. ως έχοντες ανάγκη οδικής βοήθειας και στη συνέχεια ληστεύουν ή κακοποιούν βίαια τους καλούς Σαμαρείτες που κατέβηκαν από τα οχήματα τους για να συνδράμουν. Δείξτε αλτρουισμό και αυτοθυσία με διάκριση, εκεί που πρέπει.

2. Τα μοναχικά ταξίδια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αλλά αν ταξιδεύετε μόνοι, δεν χρειάζεται να το πείτε σε κάθε άγνωστο που σας πλησιάζει. Καλύτερα να αφήσετε να εννοηθεί ότι είσαστε διακοπές με παρέα και απλά τη χρονική εκείνη στιγμή έχετε- για λίγο μόνο- απομακρυνθεί από τους φίλους σας που όμως ξέρουν που είσαστε και σύντομα θα σας αναζητήσουν.

Καλόν είναι προτού ξεκινήσετε για τις διακοπές να έχετε δώσει το κινητό τηλέφωνο σας, καθώς και να έχετε μιλήσει για το ταξιδιωτικό σας πλάνο σε κάποιο δικό σας φιλικό ή οικογενειακό πρόσωπο. Συμφωνείστε ότι αν δεν επικοινωνήσετε μέσα σε κάποια χρονικά πλαίσια μαζί του, θα πρέπει να σας αναζητήσει και να ειδοποιήσει τις αρχές, συγγενείς κλπ.

Όταν πάτε για κολύμπι στην παραλία φροντίζετε πάντα να έχετε ένα χρηματικό ποσό κρυμμένο μέσα σε μια πλαστική μεμβράνη ραμμένη στο μαγιό. Αρκεί ένα χαρτονόμισμα ποσού που θα σας επιτρέψει τα βασικά σε περίπτωση που σας κλέψουν τα προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, κινητό, πορτοφόλι. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο και με ψυχραιμία να αντιμετωπίσετε το δυσάρεστο συμβάν.

3. Τόσο για όσους ταξιδεύουν μόνοι, όσο και για όσους ταξιδεύουν με παρέα αλλά πρώτη φορά χωρίς την επίβλεψη των γονέων απαιτείται κατά τη διασκέδαση σύνεση και μέτρο.

Το μεθύσι δεν βλάπτει μόνο την υγεία και την αισθητική εικόνα σας, είναι και επικίνδυνο για την ασφάλεια σας. Υπό την επήρεια του αλκοόλ οι αντιστάσεις κάμπτονται εύκολα και ενδέχεται να προβείτε σε πράξεις πρωτοφανείς για την ιδιοσυγκρασία σας, αλλά και να θυματοποιηθείτε. Στους χώρους διασκέδασης μην αφήνετε το ποτό σας χωρίς επίβλεψη και προσέχετε την όψη του. Αν είναι θολό, μην το πιείτε και παραγγείλετε ένα άλλο (ενδέχεται να σας έχουν ρίξει κάποια ουσία, χάπια, σκόνη, στάχτη κλπ.).

4. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα (π.χ. πονοκέφαλο) και χρειάζεστε αναλγητικά χάπια, πηγαίνετε στο φαρμακείο. Μην παίρνετε χάπια από άλλους (αγνώστους, αλλά ακόμη και φίλους).

Εν κατακλείδι

Το καλοκαίρι είναι περίοδος ανάπαυσης και συλλογής δυνάμεων για τον χειμώνα που θα έρθει γεμάτος και πάλι καθήκοντα και υποχρεώσεις. Όλοι θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια σύντομη ανάπαυλα από τον φόρτο εργασίας και το περιβάλλον της πόλης. Παρόλα αυτά καμία εποχή και περίοδος χρόνου, ούτε τόπος είναι απαλλαγμένα πλήρως από απροσδόκητα, ξαφνικά ενίοτε δυσάρεστα γεγονότα. Γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνετε τα μέτρα σας όχι με άγχος, αλλά με μυαλό.

Η ξεγνοιασιά των διακοπών δεν αποκλείει να τηρείτε όσα επιβάλει η κοινή λογική. Βέβαια καμία συμβουλή και κανένα μέτρο δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών και την πλήρη ασφάλεια και προστασία. Αυτή δεν εξασφαλίζεται σε ανθρώπινο επίπεδο. Παραφράζοντας τον προφητάνακτα ισχύει για κάθε περίπτωση ότι «εάν μη Κύριος φυλάξη, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων».