Επτανησιακή σχολή

7 Ιουλίου 2013

Τα Επτάνησα έγιναν ο χώρος μέσω του οποίου η απελευθερωμένη Ελλάδα γνώρισε τα πρώτα φώτα της πολυφωνικής μουσικής. Οι Επτανήσιοι είχαν την δυνατότητα να σπουδάζουν μουσική, κυρίως στην Ιταλία όπου και λάμβαναν εγκύκλιες μουσικές σπουδές και αφομοίωναν τεχνικές σύνθεσης, κυρίως Συμφωνιών και Όπερας.

mantarods

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  μια μεγάλη άνθηση της μουσικής στα Επτάνησα με σημαντικά έργα της μουσικής φιλολογίας  που ενθουσίαζαν το Ιταλικό ακροατήριο και προσέφεραν μια μοναδική κληρονομιά στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε κανένα άλλο νησί της Μεσογείου δεν συναντούμε τόσο μεγάλη άνθηση της μουσικής όσο σε αυτή τη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας, τα Επτάνησα.

Ένας εκ των μεγάλων Επτανήσιων συνθετών είναι και ο Νικόλαος Χαλκιόπουλος Μάντζαρος. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Εθνικό μας Ύμνο, καθώς συνεργάσθηκε με τον Διονύσιο Σολωμό στη μουσική επένδυση του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερία» το οποίο καθιερώθηκε το 1865 ως Εθνικός μας Ύμνος. Άφησε πίσω του πλούσιο συνθετικό έργο, ανάμεσά τους έργα για πιάνο όπως το παρακάτω.