Η παιδική παχυσαρκία
12 Σεπτεμβρίου 2013Ζούμε σε μία χώρα η οποία τερματίζει 3η πανευρωπαϊκά στον αρνητικό αγώνα της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με έρευνες 3 στα 10 αγόρια και 1 στα 6 κορίτσια είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, με συνολικό ποσοστό 4 στα 10 ελληνόπουλα!!!
«Η παχυσαρκία είναι η συχνότερη διαιτητική διαταραχή της παιδικής ηλικίας και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της υγείας σε όλες τις ηλικίες».
Πρόκειται για υπερβολικό βάρος, άνω του 120% του φυσιολογικού βάρους ενός παιδιού, ενώ με περισσότερη ακρίβεια καθορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υπολογίζεται ως εξής:
ΔΜΣ = Βάρος (κιλά) / Ύψος (μέτρα)2
ΑΙΤΙΕΣ
- Υπερβολική λήψη τροφών/ θερμίδων.
- Καθιστική ζωή/ ελαττωμένη φυσική δραστηριότητα.
- Κληρονομικότητα (παχύσαρκοι γονείς).
- Οικογενειακοί και οικονομικοί παράγοντες.
- Ψυχολογικοί παράγοντες (ανακούφιση της στενοχώριας με φαγητό).
- Γενετικές και ενδοκρινολογικές παθήσεις (υποθυρεοειδισμός).
Σ’αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, οι οποίες δείχνουν ότι οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις των μητέρων αυξάνουν τις πιθανότητες για παχύσαρκα παιδιά. Με πιο απλά λόγια, η εργασία της μητέρας δεν της αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο για να αναλάβει ολοκληρωτικά τη σίτιση του παιδιού.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.
- Επιβάρυνση της χολής και του ήπατος.
- Διαβήτης τύπου 2.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Δυσκολία στην αναπνοή και στον ύπνο.
- Καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος.
- Μελαγχολία, ακόμη και κατάθλιψη.
- Βουλιμία.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Υγιεινή διατροφή με ισορροπημένο διατροφολόγιο και άσκηση, όχι μόνο από τη πλευρά του παιδιού, αλλά και από του γονιού για παραδειγματισμό.
- Συζήτηση με τον παιδίατρο.
- Υποστήριξη του παιδιού τόσο από την οικογένεια όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον (αγάπη και αποδοχή).
- Περιορισμός της τηλεόρασης. Οι διαφημίσεις προϊόντων πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά προκαλούν το παιδί.
- Επίσκεψη σε ψυχολόγο. Μπορεί να βοηθήσει και το παιδί και τους γονείς.
Όπως και σε όλες σχεδόν τις παθήσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Το ίδιο ισχύει και για τη παιδική παχυσαρκία, της οποίας οι διαστάσεις έχουν πάρει τη μορφή παγκόσμιας επιδημίας.
Ενημερωνόμαστε λοιπόν και πράττουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα που θα συνοδεύουν το παιδί μια ολόκληρη ζωή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1) Deitra Leonard Lowdermilk – Shannon E. Perry, Νοσηλευτική της Μητρότητας, Ιατρικές Εκδόσεις Λαγός, 6η Έκδοση, 2003, σελ. 874-875. 2) Mary A. Nies – Melanie McEwen, Κοινοτική Νοσηλευτική – Προάγοντας την Υγεία των πληθυσμών- Τόμος 1, Ιατρικές Εκδόσεις Λαγός, 3η Έκδοση, 2001, σελ. 216-217. 3) Mary A. Nies – Melanie McEwen, Κοινοτική Νοσηλευτική- Προάγοντας την Υγεία των πληθυσμών- Τόμος 2, Ιατρικές εκδόσεις Λαγός, 3η Έκδοση, 2001, σελ. 636-640. 4) Dr. Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος, FAAP, FAAA, Παιδιατρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα, Εκδόσεις Θεσσαλονίκη, 5η Έκδοση, 2010, σελ.57-59. 5) Maternal Work and Child Overweight and Obesity: The Importance of timing. Journal of family and Economic Issues, 2011, Volume 32, Issue 2, pp.204-218.