Ο Προφήτης Ηλίας στη Σμύρνη

6 Σεπτεμβρίου 2013

Τη διάσωση του Ιστορικού Ναού του Προφήτη Ηλία

στη Σμύρνη,ζητά ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Την παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ζήτησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να διασωθεί ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία κοντά στη Σμύρνη, ο οποίος απειλείται από τα έργα διάνοιξης ενός νέου αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή.

Ναός Προφήτη  Ηλία, φωτο 1, Andrew Simes

Ναός Προφήτη Ηλία, φωτο 1, Andrew Simes

Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική του 1846, κτισμένη επί Οικουμενικού Πατριάρχου, Ανθίμου ΣΤ΄ το 1846. Ο Ναός του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις ελάχιστες ορθόδοξες εκκλησίες που σώζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, στην κοιλάδα της Αγίας Άννας, όπου και τα ρωμαϊκά υδραγωγεία και όπου κυλά ο ποταμός Μέλης.

Ο ναός έχει διαστάσεις περίπου 10 x 19 μ. και τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Σήμερα είναι ερειπωμένος. Τις σημαντικότερες φθορές έχει υποστεί ο τοίχος στη δυτική πλευρά του. Το εσωτερικό του είναι λεηλατημένο. Και όμως, στην όψη του διασώζονται ακόμα τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της Σμύρνης- μπορεί μάλιστα κανείς να τον θαυμάσει σε καρτ- ποστάλ της εποχής.

Ναός Προφήτη Ηλία, φωτο 2, Andrew Simes

Ναός Προφήτη Ηλία, φωτο 2, Andrew Simes

“Αν και η πρόοδος σε υποδομές και σε κατασκευαστικά έργα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενθαρρύνεται, εμείς, ως Υπουργοί Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι πρακτικά δυνατόν για να προστατεύσουμε τα μνημεία, ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνδυάζεται με τον σεβασμό στον πολιτισμό”, γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο ομόλογό του Ομέρ Τσελίκ, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι, μετά το 1922, η περιοχή είχε κηρυχθεί στρατιωτική ζώνη και ο ναός μεταβλήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών. Αλλά τότε δεν κινδύνευσε όσο κινδυνεύει σήμερα εξ αιτίας των οδικών έργων.

Ναός Προφήτη Ηλία, φωτο 3, Andrew Simes

Ναός Προφήτη Ηλία, φωτο 3, Andrew Simes

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Πολιτισμού εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια του ιδίου για τη διάσωση και προστασία σημαντικών τεκμηρίων της Ελληνικής μνήμης, που υπάρχουν και πέραν των Ελληνικών συνόρων.

“Ο Ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, ο οποίος χαίρει σεβασμού από τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς, αντιπροσωπεύει ένα κοινό έδαφος για την πολιτιστική κληρονομιά μας. Πιστεύω ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας, για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου”, καταλήγει στην επιστολή του ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατερίνα Χουζούρη