«Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου»

18 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση φωτογραφίας του μοναχού Γαβριήλ Φιλοθείτη με τίτλο: «Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου» εγκαινιάζεται σήμερα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 20:00. Πρόκειται για μια έκθεση ενταγμένη στην κίνηση ενός προγράμματος της Αγιορειτικής Εστίας με τις Δημοτικές Κοινότητες και τα Πνευματικά Κέντρα του Δήμου με τίτλο: ΕΣΤΙΑζοντας στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

GABRIEL-PHILOTHEITIS_5

Το Άγιον Όρος ως μοναδική πολιτιστική και πνευματική παρακαταθήκη, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την ΙΙΝΕ500, παραμένει μέχρι τις μέρες μας μια ζωντανή πνευματική κυψέλη, που τιμά και αναδεικνύει την ουσία και τα βιώματα του Ορθοδόξου Μοναχισμού.

Αναρίθμητοι επισκέπτες και προσκυνητές, Έλληνες και ξένοι από τον 18ο αιώνα ακόμη, επιχειρούν να καταγράψουν και να αποτυπώσουν αυτή την πραγματικότητα με κείμενα, ζωγραφικούς πίνακες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες. Ξεχωριστή όμως είναι και η παρουσία των μοναχών φωτογράφων, που υπήρξαν ανέκαθεν εις το Όρος και σε μεγαλύτερο βαθμό στις μέρες μας. Ξεχωριστή είναι η παρουσία και το έργο του Γέροντος Γαβριήλ Φιλοθείτη.