Φεστιβάλ κλαρίνου στην Κωνσταντινούπολη

3 Οκτωβρίου 2013

Εννιά ημέρες γεμάτες μουσική, ήχους γνώριμους  και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο  στα πλαίσια του 2nd International  Klarnet festivali (Δεύτερου Παγκόσμιου Φεστιβάλ κλαρίνου) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 21 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.  Με βασικό σύνθημα «Η Πόλη αναπνέει» (Istanbul is breathing) οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο σε αίθουσες συναυλιών, ανοιχτές συζητήσεις και εργαστήρια, ακόμη και εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας.

klarino2

Μια από τις μεγάλες συναυλίες ήταν αυτή του συγκροτήματος «SECRET TRIO» το Σάββατο 28 του μήνα, με τους Ara Dikjian στο ούτι, Tamer Pınarbaşı στο κανονάκι και Ismail Lumanovski στο κλαρίνο. Το συγκρότημα αυτό, όπως είπε ο Ara Dikjian στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν την συναυλία στους μουσικόφιλους, οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι οι τρεις αυτοί μουσικοί άρχισαν  να δημιουργούν και να παίζουν μουσική μόνο για τον εαυτό τους στο υπόγειο των σπιτιών τους, εντελώς ιδιωτικά. Πλέον έχουν ένα αρκετά μεγάλο κοινό που τους ακούει και τους ακολουθεί στις μουσικές επιλογές τους. Με επιρροές που ποικίλλουν από την jazz,ροκ, κλασσική  και παγκόσμια μουσική, με κύριο προσανατολισμό την μουσική των Βαλκανίων με τον έντονο χορευτικό ρυθμό και τους ήχους της Μέσης Ανατολής, με τα μικροδιαστήματα και τους αυτοσχεδιασμούς.

klarino1

Οι τρεις δεξιοτέχνες λοιπόν, όπως είχαν υποσχεθεί  και αυτή τη φορά ταξίδεψαν το κοινό στην ενέργεια των Βαλκανίων και την μυστηριώδη θλίψη της Μέσης Ανατολής. Αν και τα ταξίμια που έκανε ο καθένας ατομικά με το όργανό του αποτέλεσαν ένα από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η απόλυτη επικοινωνία μεταξύ τους. Η συνεννόηση και ο συντονισμός για να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα. Μια και μόνο ματιά αρκούσε για να μεταπηδήσουν στο επόμενο κομμάτι ή να συμπληρώσει ο ένας τον άλλο στο μουσικό αυτό παζλ. Μια όμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία με έναν καλεσμένο έκπληξη στο τέλος, τον επίσης σπουδαίο Τούρκο κλαρινίστα Serkan Çağrı σε μια συνεργασία επί σκηνής που έτυχε και πέτυχε.

Μια ακόμη απόδειξη ότι η μουσική είναι ένα σπουδαίο μέσο επίτευξης ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας…