Η Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης

26 Οκτωβρίου 2013

Παραδόθηκε στο επιστημονικό και ευρύ κοινό από τις εκδόσεις Time Heritage το πόνημα των συντηρητών Δρ. Χρήστου Καρύδη, Δρ. Ελένης Κουλουμπή και Αριστοτέλη Σακελλαρίου με τίτλο: »Η Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης. Διατήρηση & διαχείριση συλλογών». 

karidis

To βιβλίο ‘Η Επιστήμη της Προληπτικής Συντήρησης’ έρχεται να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό στο χώρο της επιστήμης της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Τομέας που για χρόνια αναπτυσσόταν εμπειρικά, η προληπτική συντήρηση έχει πρόσφατα μόνον αναγνωριστεί ως ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο με τη δική του μεθοδολογία, που διδάσκεται πλέον στα πανεπιστήμια και τις σχολές συντήρησης ανά τον κόσμο.

Το βιβλίο αποτελείται από αυτοτελείς μελέτες (case studies) από Έλληνες ειδικούς με στόχο να παρουσιαστεί ο σκοπός και ο ρόλος της προληπτικής συντήρησης, να εξεταστούν αντικείμενα, υλικά και τεχνικές νέες στον ελληνικό χώρο, να προταθούν νέες ιδέες και προσεγγίσεις και να αφυπνισθούν οι φορείς διαχείρισης και διατήρησης συλλογών.

Οι αυτοτελείς αυτές μελέτες συνοδεύονται από εκτενή βιβλιογραφία, για περαιτέρω εμβάθυνση. Φιλοδοξία των επιμελητών είναι να καταστεί το βιβλίο εγχειρίδιο για συντηρητές, φοιτητές συντήρησης, επιμελητές συλλογών και γα όλους τους επαγγελματίες στο χώρο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.