Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο!

26 Οκτωβρίου 2013

Tην ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, η Τιμία Κάρα του αγίου Αποστόλου Ανδρέα πρόκειται να μεταφερθεί στην Κύπρο, προς ευλογία και προσκύνηση των πιστών. Το σεπτό λείψανο της ορθοδόξου πίστεως πρόκειται να γίνει επισήμως δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη και τη θρησκευτική, την πολιτειακή, την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Μεγαλονήσου.

ag.andreas_apost02

Όπως έγινε γνωστό από την Αρχιεπισκοπή, η Τιμία Κάρα αναμένεται να καταφθάσει στις 18.00 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, με ειδικό αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο. Κατόπιν, θα κατατεθεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, προς προσκύνηση του πληρώματος της Κυπριακής Εκκλησίας. Παράλληλα, με την τόνωση του ευσεβούς φρονήματος των Κυπρίων, έγινε γνωστό ότι τα έσοδα της παρουσίας του ιερού λειψάνου θα ενισχύσουν την αναστήλωση της κατεχόμενης Ι. Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Υπενθυμίζεται ότι η Κάρα του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Κυρίου είχε γίνει δεκτή στην Κύπρο άλλες δύο φορές, το 1967 και το 1987.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι από την ιστορική έρευνα γνωρίζουμε πως τα λείψανα του αγίου Ανδρέα τα είχαν αρπάξει οι Λατίνοι από το ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης, κατά την Άλωση του 1204, και τα μετέφεραν στο ναό του Αγίου Ανδρέα Αμάλφης στην Ιταλία.

Από άλλες πηγές πληροφορούμαστε ακόμη πως ειδικά η κάρα του Αποστόλου είχε σταλεί από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα (867-884) στην Πάτρα, τόπο του μαρτυρίου του. Από εκεί είχαν σταλεί στην Ιταλία στις 16 Νοεμβρίου του 1460, από τον ίδιο το δεσπότη του Μωριά Θωμά Παλιολόγο, προκειμένου να μη βεβηλωθούν από τους Τούρκους κατά την επικείμενη κατάληψη των Πατρών. Όπως αναφέρει ο Ομότ. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Γλαβίνας, η Τιμία Κάρα μεταφέρθηκε αρχικά στην Αγκόνα και στις αρχές του 1461 στην πόλη Ναρνία. Τον Απρίλιο του 1462 μεταφέρθηκε στη Ρώμη και τελικά στις 17 Ιουνίου του 1464 κατατέθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Απ. Πέτρου. Μετά από 500 ακριβώς χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 ο πάπας Παύλος ΣΤ΄ την επέστρεψε στην Εκκλησία της Πάτρας!