Ο Μωυσής ηγέτης των Ισραηλιτών

 
Παιδικά / Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη

PD_17

Κάποτε ο Μωυσής περπατούσε σε μια γειτονιά των Εβραίων και είδε έναν Αιγύπτιο να μαλώνει και να χτυπά έναν Εβραίο. Ο Μωυσής μπήκε στη μέση, για να βοηθήσει τον Εβραίο, αλλά αναγκάστηκε να χτυπήσει πολύ δυνατά τον Αιγύπτιο και τον σκότωσε. Επειδή αυτό έγινε γνωστό, ο Μωυσής αναγκάστηκε να φύγει μακριά από την Αίγυπτο, στη χώρα Μαδιάμ. Εκεί παντρεύτηκε τη Σεπφώρα, την κόρη του ιερέα Ιοθώρ κι απέκτησε μαζί της δυο γιους. Ένα απόγευμα που ο Μωυσής έβοσκε τα κοπάδια του πεθερού του αντίκρισε ένα θαυμαστό θέαμα. Μια βάτος φλεγόταν αλλά δεν καιγόταν. Προχώρησε πιο κοντά να δει αυτό το παράξενο που συνέβαινε, αλλά άκουσε μια φωνή να του λέει: «Μην πλησιάζεις, Μωυσή, αυτός ο τόπος είναι ιερός. Βγάλε τα υποδήματά σου. Εγώ είμαι ο Θεός των προγόνων σου!». Ο Μωυσής έπεσε στα γόνατα κι ο Θεός συνέχιζε να του μιλά: «Άκουσα τη βασανισμένη φωνή του λαού μου από την Αίγυπτο και αποφάσισα να τον ελευθερώσω από τη σκλαβιά. Εσύ θα γίνεις ο αρχηγός του. Θα παρουσιαστείς στον Φαραώ και θα του ζητήσεις την άδεια να φύγει όλος ο λαός μου από την Αίγυπτο, να πάει στην έρημο, γιατί θέλω να κάνει θυσίες σε μένα μακριά από τα μάτια των Αιγυπτίων».

«Κύριε, ποιος είμαι εγώ που θα παρουσιαστώ στον Φαραώ και θα τολμήσω να του ζητήσω κάτι τέτοιο; Κι έπειτα ούτε οι Ισραηλίτες θα με πιστέψουν, αν τους πω ότι είμαι ο αρχηγός τους κι ότι εσύ με στέλνεις» είπε ταπεινά ο Μωυσής.

«Εγώ θα είμαι μαζί σου και για να μην αμφιβάλεις, ρίξε το ραβδί σου στο χώμα». Μόλις ο Μωυσής έριξε το ραβδί του στο χώμα, αυτό έγινε φίδι. Με εντολή του Θεού το έπιασε από την ουρά κι έγινε πάλι το ραβδί του. Ύστερα του είπε ο Θεός να βάλει το χέρι του μέσα στον χιτώνα κι όταν το έβγαλε ήταν κάτασπρο σαν χιόνι. Όταν το ξανάβαλε, πήρε πάλι τη φυσιολογική του μορφή. «Αυτά τα θαυμάσια θα γίνουν μπροστά στα μάτια των Εβραίων και θα σε παραδεχτούν. Πάρε μαζί σου και τον αδελφό σου, τον Ααρών, που έχει δυνατή φωνή και μιλάει πιο καθαρά από σένα».

Τώρα ο Μωυσής έπρεπε να υπακούσει στην εντολή του Θεού. Αποχαιρέτισε τον πεθερό του, πήρε μαζί του τη γυναίκα του και τους γιους του κι επέστρεψε στην Αίγυπτο. Πριν καλά-καλά φθάσει, ήρθε να τον συναντήσει ο αδελφός του, ο Ααρών, φωτισμένος από τον Θεό. Μαζί τα δυο αδέλφια παρουσιάστηκαν στους Ισραηλίτες και τους ανακοίνωσαν το σχέδιο του Θεού. Για να τους πιστέψουν έκανε μπροστά τους ο Μωυσής τα δυο θαύματα που του είχε ήδη δείξει ο Θεός. Ο λαός πίστεψε κι ευχαρίστησε τον Θεό που είχε συμπονέσει τα βάσανά τους.

Αν θέλεις ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου, κάνε κλικ παρακάτω

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122