Οι δέκα πληγές και η έξοδος από την Αίγυπτο

 
Παιδικά / Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη

PD_18

Η παρουσία των Εβραίων στην Αίγυπτο τελειώνει, καθώς ο Μωυσής, μετά από αντιπαράθεση με τον Φαραώ, οδηγεί τον λαό των Εβραίων στην ελευθερία, στην «Έξοδο», στο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Μωυσής κι ο Ααρών παρουσιάστηκαν στον Φαραώ και του ζήτησαν να αφήσει τον ισραηλιτικό λαό να πάει στην έρημο να λατρέψει τον Θεό του μακριά από τα μάτια των Αιγυπτίων. Ο Φαραώ όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά διέταξε να αναθέσουν ακόμα πιο σκληρές εργασίες στους Εβραίους. Η ζωή τους έγινε ακόμα πιο μαρτυρική. Όμως ο Θεός είχε το σχέδιό του. Έστειλε δέκα φοβερές τιμωρίες στον Φαραώ και σ’ όλο τον λαό του, τις δέκα πληγές. Η τελευταία πληγή ήταν ο θάνατος όλων των πρωτότοκων παιδιών των Αιγυπτίων ακόμα και του γιου του Φαραώ. Μετά από αυτήν ο Φαραώ άφησε τους Ισραηλίτες να φύγουν.

Οι Ισραηλίτες είχαν προετοιμαστεί όπως τους είχε πει ο Κύριος. Ήταν έτοιμοι για το μακρινό τους ταξίδι. Φορούσαν ακόμη και τα σανδάλια τους. Είχαν σφάξει όλες οι οικογένειες από ένα αρνάκι και με το αίμα του είχαν σημαδέψει την πόρτα του σπιτιού τους. Έτσι ξεχώρισαν τα σπίτια τους από τα σπίτια των Αιγυπτίων και ο Κύριος τους προστάτευε. Μόλις δόθηκε το σύνθημα αναχώρησαν  βιαστικοί και χαρούμενοι. Την ημέρα αυτή που σώθηκαν από τη δουλεία οι Ισραηλίτες την ονόμασαν Πάσχα και τη γιορτάζουν μέχρι σήμερα.

Μόλις έφυγαν οι Ισραηλίτες, ο Φαραώ μετάνιωσε που τους επέτρεψε να φύγουν. Η Αίγυπτος ερήμωσε. Έχασε τους καλύτερους εργάτες της. Αμέσως λοιπόν ετοίμασε στρατό με άλογα και άρματα κι ο ίδιος μπήκε επικεφαλής, για να τους κυνηγήσει. Στο μεταξύ ο ισραηλιτικός λαός, που ήταν μια τεράστια φάλαγγα και προχωρούσε πολύ αργά, γιατί υπήρχαν  και ηλικιωμένοι, γυναίκες με τα μωρά τους και μικρά παιδιά, είχε φτάσει στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. Εκεί είχαν σταματήσει, γιατί δεν υπήρχε τρόπος να περάσουν απέναντι. Πού να βρεθούν τόσα πλοία για έναν ολόκληρο λαό. Τότε έφτασε και η είδηση ότι τους κυνηγάει ο ίδιος ο Φαραώ με πολύ στρατό. Όλους τους έπιασε απελπισία κι άρχισαν να γογγύζουν, δηλαδή να παραπονιούνται με βαριά λόγια, στον Μωυσή και τον Ααρών. «Δεν υπήρχε χώμα στην Αίγυπτο για να θαφτούμε; Μας έβγαλες εδώ στην έρημο να πεθάνουμε; Δεν ήταν καλύτερα να δουλεύουμε για τους Αιγυπτίους παρά να αφήσουμε τα κόκαλά μας στην άγρια ερημιά;».

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122