Τελετή Εγκαινίων Ιερού Ναού με Βαπτιστήριο (Λινοπότι της Κω)

17 Νοεμβρίου 2013

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο της ενορίας του Αγίου Παύλου Λινοποτίου στην Κω. Πρέπει να πούμε ότι στο νησί υπήρχε παλαιός ναός του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατεδαφίστηκε από τους Ιταλούς με την πρόφαση της κατασκευής του αεροδρομίου της Αντιμάχειας.

Στον καινούριο Ιερό Ναό υπάρχει Βαπτιστήριο στο οποίο θα τελούνται στο εξής οι βαπτίσεις ενηλίκων.

Η διαδικασία των εγκαινίων ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 12 Νοεμβρίου καθώς στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Λινοποτίου έγινε ο καταμερισμός των αγίων λειψάνων που επρόκειτο να τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα και τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως η Εκκλησία είναι θεμελιωμένη στο αίμα των αγίων μαρτύρων έτσι και κάθε εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα περιέχει λείψανα μαρτύρων.

dsc_8584

 

Έτσι, λοιπόν, το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, στο τέλος του όρθρου, ο Σεβασμιώτατος ηγήθηκε της πομπής μεταφέροντας τα άγια λείψανα στον νέο ιερό ναό έξω από την κλεισμένη πόρτα του οποίου τελέσθηκε η ακολουθία της λιτής με τον κανόνα των εγκαινίων.

dsc_8596

dsc_8597

dsc_8614

Η ακολουθία αυτή ολοκληρώθηκε με την είσοδο του αρχιερέα στον νέο ιερό ναό και την απόθεση των αγίων λειψάνων σε από πριν ετοιμασμένη λειψανοθήκη, η οποία κατατέθηκε στην Αγία Τράπεζα.

dsc_8659

dsc_8665

Αμέσως μετά γέμισε το άνοιγμα στην πλάκα της Αγίας Τραπέζης, το οποίο ονομάζεται «φυτόν», με κηρομάστιχο το οποίο θερμαινόμενο διατηρούνταν σε υγρή μορφή και στο οποίο είχαν προστεθεί άρωματικά υλικά (σμύρνα, αλόη, λιβάνι, ρετσίνι και άλλα). Στη συνέχεια, αφού τοποθετήθηκε μικρό τεμάχιο μαρμάρου και έκλεισε την οπή της μαρμάρινης πλάκας που καλύπτει την Αγία Τράπεζα, ο Σεβασμιώτατος έχυσε και πάλι υγρό κηρομάστιχο έτσι ώστε το άνοιγμα να κλείσει τελείως και ο χώρος όπου είχαν κατατεθεί τα άγια Λείψανα να σφραγιστεί.  

dsc_8744

Κατόπιν ο αρχιερέας φόρεσε λευκό χιτώνα, γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη του Ναού και διάβασε τη σχετική ευχή. Μετά, πλύθηκε η Αγία Τράπεζα (η μαρμάρινη πλάκα και ο κίονας που τη στηρίζει) με σαπούνι και νερό και την σκούπισαν με μεγάλη προσοχή με λευκές καθαρές πετσέτες.

dsc_8757

dsc_8816

Έπειτα, ενώ ο χορός των ψαλτών έψαλλε τον πεντηκοστό ψαλμό, ο Σεβασμιώτατος έχυσε αρώματα επάνω στην Αγία Τράπεζα και τα άπλωσε με το χέρι του σε όλη την επιφάνειά της.

dsc_8840

Αφού τα αρώματα απλώθηκαν παντού πήρε το δοχείο στο οποίο υπήρχε Άγιον Μύρο και έριξε τρεις φορές στην Αγία Τράπεζα σχηματίζοντας με το χέρι του σταυρούς. Και πάλι το άπλωσε σε όλη την επιφάνεια της Αγίας Τραπέζης (πλάκα και κίονα) με το χέρι του και το σκούπισε με αντιμήνσια, τα οποία είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως εκ των προτέρων.

dsc_8891

dsc_8919

Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η διαδικασία, ο αρχιερέας κόλλησε με κηρομάστιχο στις τέσσερεις άκρες της πλάκας της Αγίας Τράπεζας τεμάχια υφάσματος, το καθένα από τα οποία είχε την εικόνα ενός από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές. Το πρώτο ύφασμα που τοποθετήθηκε, επάνω από αυτά, είναι το κατασάρκιο, ένα λινό λευκό ύφασμα, το οποίο δεν αφερείται κατά την αλλαγή των ενδυμάτων της Αγίας Τραπέζης, αλλά παραμένει στερεωμένο επάνω στο μάρμαρο με υφασμάτινες ταινίες.

dsc_8966

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ύφασμα αυτό κατά την εκκλησιαστική τάξη υπέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και, μετά από δική του προτροπή, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, Κώος στην καταγωγή. Ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν ο αρχιερέας άπλωσε την ενδυτήν (το κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης) τακτοποιώντας επάνω σε αυτή τα αντιμήνσια και το Ιερό Ευαγγέλιο.

dsc_8968

Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η διαδικασία, ο αρχιερέας κόλλησε με κηρομάστιχο στις τέσσερεις άκρες της πλάκας της Αγίας Τράπεζας τεμάχια υφάσματος, το καθένα από τα οποία είχε την εικόνα ενός από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές. Το πρώτο ύφασμα που τοποθετήθηκε, επάνω από αυτά, είναι το κατασάρκιο, ένα λινό λευκό ύφασμα, το οποίο δεν αφερείται κατά την αλλαγή των ενδυμάτων της Αγίας Τραπέζης, αλλά παραμένει στερεωμένο επάνω στο μάρμαρο με υφασμάτινες ταινίες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ύφασμα αυτό κατά την εκκλησιαστική τάξη υπέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και, μετά από δική του προτροπή, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, Κώος στην καταγωγή.

dsc_8982

dsc_8990

Ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν ο αρχιερέας άπλωσε την ενδυτήν (το κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης) τακτοποιώντας επάνω σε αυτή τα αντιμήνσια και το Ιερό Ευαγγέλιο.

dsc_8997

dsc_9020

Στη συνέχεια, αφού πήρε ένα καλάμι με προσαρμοσμένο ένα σφουγγάρι στη μία άκρη του, ένας ιερέας έχυσε σε αυτό Άγιο Μύρο και με αυτό ο Σεβασμιώτατος σχημάτισε το μονόγραμμα του Χριστού στους τοίχους του ναού ξεκινώντας από τον ανατολικό.

dsc_9035

dsc_9049

dsc_9076

Μετά την ολοκλήρωση της χρίσεως του ναού ο αρχιερέας εισήλθε και πάλι στο Άγιον Βήμα, όπου άναψε την κανδήλα και τα κεριά της Αγίας Τραπέζης, έβγαλε το λευκό ύφασμα το οποίο είχε φορέσει επάνω από τα άμφιά του και ξεκίνησε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον Ναό.

dsc_9089

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας και ο Σεβασμιώτατος και οι παριστάμενοι ιερείς χτύπησαν για πρώτη φορά την καμπάνα του Ιερού Ναού.

dsc_9120

dsc_9127

Για τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου ήρθαν στην Κω τρεις αγιορείτες Πατέρες, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, ο π. Δαβίδ και ο π. Πορφύριος, ενώ συμπαραστάτες και συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πίτσης, κόπῳ και μερίμνῃ του οποίου ανηγέρθη ο Ιερός Ναός και το Βαπτιστήριο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο Στρατιωτικός Ιερέας Πρωτ. π. Δημήτριος Μιχαλόπουλος και πλειάδα ιερέων της Κω.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόντες ήταν ο Γέροντας της Ιεράς Γυναικείας Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Πάτμου Πανοσ. Αρχιμ. π. Ηλίας Καλαντζής και η Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή, η οποία και κατάγεται από την Κω, καθώς και ο Γραμματέας του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελλογ. κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο οποίος ήλθε για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού είναι για ένα σπάνιο και μεγάλης πνευματικής σημασίας γεγονός για την Κω, όπως τόνισε στα λόγια που απηύθυνε προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, το οποίο δηλώνει τη συνέχεια της Εκκλησίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς στον ναό αυτό υπάρχει και Βαπτιστήριο ενηλίκων καλύπτεται με άριστο τρόπο και η σημαντική ανάγκη της βαπτίσεως νεοφωτίστων σε μεγάλη ηλικία. Να κλείσουμε αυτή την αναφορά μας στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με την σημείωση ότι κατά την τάξη της Εκκλησίας στο εγκαινιασθέντα ναό θα τελείται Θεία Ευχαριστία καθημερινά για επτά ημέρες.