Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υποδέχεται το “Studium Ηistoricorum”

3 Δεκεμβρίου 2013

    Στο Λόφο της Ελπίδος, στις εγκαταστάσεις του επιβλητικού κτίσματος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έλαβε χώρα στις 1–2 Δεκεμβρίου, το ενδιαφέρον συνέδριο του “Studium Historicorum”, με θέμα «Μάρτυρες και Άγιοι του Βυζαντίου».

1470068_10201759131833067_336388225_n

    Το “Studium Historicorum”, είναι το Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας με έμφαση στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν όσοι φοιτητές επιθυμούν να εμβαθύνουν στα θέματα έρευνας και μελέτης στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Το σεμινάριο έχει ως στόχο τη δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Είναι μια πρωτοβουλία του Λέκτορα της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Ιωάννη Αντ. Παναγιωτόπουλου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών.

DSC_0397

    Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. κ. Βαρθολομαίου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και οι χαιρετισμοί από τον κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, την εκπρόσωπο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κα. Νίκη Αραμπατζή και τον Αντιδήμαρχο Φυλής κ. Νικόλαο Λιόση.

DSC_0390

     Η πρώτη συνεδρία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις την Δευτέρα πρωί και απόγευμα. Οι εισηγήσεις των ομιλητών φοιτητών ποίκιλλαν και παρακολουθήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παρευρισκομένους. Προς το τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκαν και τα συμπεράσματα από τον Λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννη Αντ. Παναγιωτόπουλο.

     Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, πως παρ’ όλη την εκπαιδευτική-πανεπιστημιακή κρίση που διέπει την χώρα μας, και με τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν, να γίνονται τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες από την πλευρά των φοιτητών και των καθηγητών.