Υπηρετούμε την ταυτόχρονη αναφορά του ανθρώπου στον Θεό και τον Πολιτισμό

13 Δεκεμβρίου 2013

20131211-IMG_3152

Παναγιώτατε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμε
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς
Αγαπητέ μας Γέροντα
Σεβαστή μας Γερόντισσα
Σεβαστοί Πατέρες

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» θα ήθελα να σας καλωσορίσω απόψε στην όμορφη αυτή εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε με τόση προθυμία στην πρόσκλησή μας.

Είναι πραγματικά διπλή χαρά και τιμή για το  Ινστιτούτο μας να αναλάβει την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Πρώτον, διότι μας δίδεται η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε με την γερόντισσα και τα κορίτσια μετά από 2 χρόνια, όταν πρόπερσι τα Χριστούγεννα στην Αθήνα, μια αντίστοιχη συναυλία άγγιξε τις καρδιές όλων μας. Δεύτερον, διότι έγινε πραγματικότητα η επιθυμία πολλών φίλων μας να διοργανώσουμε μια ανάλογη εκδήλωση εδώ στην ζωντανή ψυχή της  Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη.

Στην Συναυλία που θα ακολουθήσει η Παιδική Χορωδία «Παραμυθία» του Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς της επαρχίας Καλούγα Ρωσίας θα τραγουδήσει και θα χορέψει ελληνικούς και ρωσικούς χορούς. Την Χορωδία θα συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του συνθέτη Χρήστου Τσιαμούλη με συνοδεία στο τραγούδι την Καίτη Κουλλιά.

Η εμπνεύστρια της δημιουργίας του Ορφανοτροφείου και της Χορωδίας «Παραμυθία» δεν είναι άλλη από την πολυσέβαστη και πολύ αγαπητή σε εμάς, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς, Γερόντισσα Νικολάια, η οποία βρίσκεται σήμερα πάλι μαζί  μας και στην οποία αξίζει κάθε έπαινος.

Ήταν συγκινητικό να ακούς από τον κόσμο που παρακολούθησε την Συναυλία στην Αθήνα να λέει ότι στα πρόσωπα αυτών των κοριτσιών διαφαίνετο η ίδια η Χαρά του Χριστού. Αυτή η Χαρά στα πρόσωπα τους μας ενέπνευσε και δώσαμε τον τίτλο  «Φως στην Οικουμένη» στην εκδήλωση.

Η αγάπη σύμφωνα με τον Γέροντα Σωφρόνιο Ζαχάρωφ επιζητεί την ενότητα των ανθρώπων πρώτα σε πνευματικό επίπεδο και μετά και στην εξωτερική καθημερινότητα. Αυτή η στροφή από τον έσω άνθρωπο, τον βαπτισμένο, στην εμπειρία του Ακτίστου προς τα έξω, προς τον «άλλον», τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την κτίση, το σύμπαν ολόκληρο, παράγει αυτό που αποκαλούμε χριστιανικό πολιτισμό.

Σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει λησμονήσει ή  ίσως δεν γνωρίζει τι είναι άνθρωπος, αυτόν τον Πολιτισμό και την ταυτόχρονη αναφορά του ανθρώπου προς τον Θεό θέλει να υπηρετήσει το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός. Με εκδηλώσεις σαν την σημερινή, αλλά και με άλλες δραστηριότητες όπως η εκδοτική μας προσπάθεια με τις πολυγλωσσικές διαδικτυακές εκδόσεις της Πεμπτουσίας. Το γνωστό πια σε όλους μας pemptousia.gr που τόσο αγάπησε και στήριξε το διαδικτυακό κοινό.

Επιτρέψτε μας παρακαλώ, σήμερα εδώ στην Θεσσαλονίκη να ανακοινώσουμε την έναρξη μιας νέας εκδοτικής διαδικτυακής πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου μας, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας. Μέσα από τον προσωπικό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή την ταμπλέτα, το Pemptousia FM ήδη από σήμερα το πρωι εκπέμπει  διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο, με 24ωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα βασισμένο πάντοτε στο τρίπτυχο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Η Πεμπτουσία εκτός από τα κείμενα, τις φωτογραφίες, την βιντεοθήκη και διαδικτυακή τηλεόραση, τα ΑΝΑΛΕΚΤΑ και την ειδική ενότητα για τα παιδιά, κατανόησε την ανάγκη για διαδικτυακή ραδιοφωνική έκφραση και καθημερινή συντροφιά, με διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, αλλά και για μουσική έντεχνη, σύγχρονη και κλασσική.

Μία εμπειρία φιλοκαλική,  ένα καθημερινό ταξίδι της ψυχής και του νου. Μια αναφορά του ανθρώπου προς τον Θεό και τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα από ομιλίες πνευματικών, εγκρίτων επιστημόνων και ανθρώπων της τέχνης.

Από αυτό το βήμα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες καταρχήν στην παρουσιάστρια της αποψινής εκδήλωσης Δήμητρα Κόκκορη, στην διευθύντρια των ιστοσελίδων της Πεμπτουσίας Ευαγγελία Μπαλτατζή, τον σύμβουλο έκδοσης Νικόλαο Κόϊο, τους αρχισυντάκτες και όλη την συντακτική ομάδα στην Ελλάδα, στην Ρωσία, στην Ρουμανία, στην Γεωργία και στις Αγγλόφωνες Χώρες, αλλά περισσότερο από όλους, όλους αυτούς τους συντελεστές που  έχουν την ευγενή καλοσύνη να μας  παραχωρούν προς διαδικτυακή δημοσίευση αυτόν τον πλούτο πνευματικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού, πολιτιστικού, και ποιοτικού ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Γερόντισσα Νικολάϊα σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που έχουμε την ευλογία να είσαστε με τα κορίτσια μαζί μας.
Ευχαριστούμε επίσης τον Χρήστο Τσιαμούλη, την Καίτη Κουλλιά και τους εξαίρετους μουσικούς που θα συνοδεύσουν την εκδήλωση.
Αγαπητέ μας Γέροντα παρακαλούμε μεταφέρετε τις ευχαριστίες μας στην Βατοπαιδινή αδελφότητα για την πραγματική αγάπη και στήριξη στο έργο του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» καρπό του οποίου αποτελεί και η σημερινή μας συνάντηση.

Παναγιώτατε είναι μεγάλη μας η χαρά που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Παρακαλώ ανεβείτε στο βήμα για να χαιρετήσετε και να ευλογήσετε την εκδήλωση.