«Αφηγήσεις της πόλης»

20 Μαΐου 2014

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.  Κοινό στοιχείο όλων, η αναψηλάφηση της ιστορίας της συμπρωτεύουσας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα φωτογραφικά έργα της έκθεσης «Αφηγήσεις της πόλης» στέκονται ως σημεία –σύμβολα, για να προκαλέσουν το θεατή να ξαναπιάσει το ιστορικό νήμα και να αντιληφθεί τη χρονική συνέχεια, όπως και για να έρθει αντιμέτωπος με τον τρόπο που διαχειρίζεται το αστικό περιβάλλον στη σύγχρονη εποχή, χωρίς πολλές φορές  να έχει επίγνωση για τον τρόπο που αυτό συνιστά πολιτισμό.

No_007 003

Jean Christophe Ballot

 Στην έκθεση «Αφηγήσεις της πόλης», που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoBiennale, η πόλη της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από τα έργα των Jean-Christophe Ballot, Alain Ceccaroli, Fouad Elkoury, André Mérian, Λίας Ναλμπαντίδου, Σπύρου Στάβερη.

Spyros Staveris

Spyros Staveris

 Εδώ ο λόγος δίνεται στην πόλη, όπως εκφράζεται μέσα από το αστικό και το περιαστικό τοπίο, εστιάζοντας σ’ αυτό με έναν διαφορετικό τρόπο. Μέσα από φωτογραφικές αποστολές των τεσσάρων διεθνών φωτογράφων- των Alain Ceccaroli, Jean-Christophe Ballot, Andre Merian, Fouad El Khoury –  εμφανίζονται εικόνες που προκαλούν τον αναστοχασμό, άλλες που είναι ωμά περιγραφικές και άλλες που διαχειρίζονται τον χώρο σαν μακέτα, εστιάζοντας σε χώρους ή κτίρια που κρύβουν μία πόλη μέσα στην πόλη – σαν μικρές αυτόνομες παρενθέσεις.

LEIA_14_05_14 001

Lia Nalmpantidou

  Αντίστοιχα, η ματιά των δύο Ελλήνων φωτογράφων, της Λίας Ναλμπαντίδου και του Σπύρου Στάβερη, λόγω της οργανικής τους εγγύτητας με τον χώρο, γίνεται πιο προσωπική, καθώς η πρώτη αναζητά το δικό της χάρτη, ενώ o δεύτερος τα πρόσωπα της πόλης και τις καταστάσεις που τα πλαισιώνουν ή ακόμη και τα διαμορφώνουν.

Andre Merian

Andre Merian

 Οι σειρές των Alain Ceccaroli «Μορφές του Συνηθισμένου» και Jean-Christophe Ballot «Αστικά τοπία της Θεσσαλονίκης» αποτελούν μέρος φωτογραφικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης το  2008 και το 2013 αντίστοιχα  και αποτέλεσαν πρωτότυπες παραγωγές του ΜΦΘ.  Η σειρά «Waterfront» του André Mérian ήταν μέρος της φωτογραφικής αποστολής που υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Μασσαλία/Προβηγγία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013.

Fouad Elkoury

Fouad Elkoury

Οι σειρές των Fouad Elkoury «Θεσσαλονίκη: ένα πολυεθνικό παρελθόν» και του Σπύρου Στάβερη αποτελούν πρωτότυπες παραγωγές του Μουσείου Φωτογραφίας και όπως και τα έργα των Alain Ceccaroli και Jean-Christophe Ballot, μέρος της συλλογής του. Τα έργα της Λίας Ναλμπαντίδου από τη σειρά «Αστικός Μυστικός Κήπος – γιατί η νύχτα;» παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Alain Ceccaroli

Alain Ceccaroli

Η έκθεση που φιλοξενείται στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου.

Κατερίνα Χουζούρη