Κοιμήθηκε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος

18 Μαΐου 2014

Αναχώρησε από τα πρόσκαιρα και εφήμερα σήμερα το πρωί ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας,  Λυκούργος Αγγελόπουλος. Ο θανών διακόνησε το ιερό αναλόγιο με αυταπάρνηση και ζήλο και προσέφερε στη βυζαντινή μουσική διεθνή προβολή και αναγνώριση. Με το διδακτικό και ερευνητικό του έργο ανέσυρε από την λήθη της ιστορίας τον μεγάλο πλούτο του βυζαντινού μέλους.

likourgos3

Το νέο της κοίμησης του σκόρπισε θλίψη σε όλους τους μαθητές και φίλους του, στους συναδέλφους του ψάλτες και μουσικολόγους και σε ανθρώπους που τον είχαν γνωρίσει στο αναλόγιο της Αγίας Ειρήνης Αιόλου όπου και έψαλε από το 1982.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική με τον Σίμωνα Καρά. Από το 1982 ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής από την ίδρυση της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, με την οποία έχει εκδώσει και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στης 11 το πρωΐ στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.