Η γεωμορφολογία της Νότιας Αμερικής

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

South America_mesa_2Η Νότια Αμερική χωρίζεται από τη Βόρεια με τη διώρυγα του Παναμά. Καθώς τη βλέπουμε στον χάρτη, μοιάζει με ένα τρίγωνο. Οι ακτές της είναι ομαλές από την πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού αλλά σχηματίζουν πολλά νησάκια στα ΝΔ στην πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού, τα οποία θυμίζουν τα φιορδ της Νορβηγίας.

South America_mesa_1Στη Νότια Αμερική υπάρχει ο μεγαλύτερος πνεύμονας του κόσμου, η τροπική ζούγκλα του Αμαζονίου ποταμού, η οποία εκτείνεται σε έκταση όση περίπου η Ευρώπη. Εκτός από τον Αμαζόνιο νοτιότερα κυλάει ο ποταμός Παρανά Πλάτα, που σχηματίζει την ομώνυμη πεδιάδα και δίνει ζωή στην περιοχή.

Όλη τη δυτική ακτή διατρέχει η οροσειρά των Άνδεων, με ψηλότερη κορυφή την Ακονκάγκουα (7035 μ.) . Η μόνη αξιόλογη λίμνη είναι η Τιτικάκα, ενώ η λίμνη Μαρακάιμπο στα βόρεια θεωρείται λιμνοθάλασσα. Μεταξύ της οροσειράς των Άνδεων και του Ειρηνικού υπάρχει η πλέον άνυδρη περιοχή του κόσμου, η έρημος Ατακάμα. Άλλη μια έρημος, αυτή της Παταγονίας, εκτείνεται στα νότια της ηπείρου, η οποία καταλήγει στο ακρωτήριο Χορν.

Μπορείς να επιλέξεις να δεις τα στοιχεία της γεωμορφολογίας της Νότιας Αμερικής, από τον παρακάτω χάρτη.

Αν παρατηρήσεις τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική σε έναν μόνο γεωμορφολογικό χάρτη, θα δεις ότι από γεωφυσική άποψη υπάρχει μια συνέχεια εδάφους. Δηλαδή, Τα Βραχώδη Όρη, που υπάρχουν στα δυτικά της Βόρειας Αμερικής, φαίνονται να έχουν φυσική συνέχεια με τις Άνδεις στη Νότια Αμερική. Αυτές τελικά σβήνουν στο νοτιότερο άκρο, στη Γη του Πυρός. Από δω πέρασε ο πρώτος εξερευνητής που έκανε τον γύρο της Γης, ο Μαγγελάνος, από τον πορθμό που σήμερα έχει το όνομά του.

Για να μάθεις τη γεωμορφολογία της Νότιας Αμερικής καλύτερα, κάνε κλικ παρακάτω, για να παίξεις ένα σχετικό διαδραστικό παιχνίδι.

South-America_click

Pemptousia MLS logo