Εκκλησία και Εσχατολογία

1 Οκτωβρίου 2014

esxatologia_baltas_epΗ δεύτερη έκδοση των εισηγήσεων του χειμερινού προγράμματος 2000-2001 στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου καλύπτει οπωσδήποτε ένα κενό στην θεολογική βιβλιογραφία.

Εκκλησία και Εσχατολογία

ISBN:13 9786188081109
Εκδότης: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 448
Διαστάσεις: 21×14 cm

H κυρίαρχη θεολογική σκέψη, μέχρι και σήμερα στον ορθόδοξο χώρο, χαρακτηρίζεται εν πολλοίς από το ότι «συγχέουμε την παράδοση με την παραδοσιαρχία, την παράδοση της Εκκλησίας με τις παραδόσεις των ανθρώπων (λαϊκές, εθνικές, φολκλορικές κ.α.), την Εκκλησία με το μουσείο, τη Θεολογία με τη θρησκευτική φιλολογία, το βασίλειο του Θεού με το βασίλειο του Καίσαρος (Πρόλογος Μητρ. Δημητριάδος Ιγνατίου, σ. 11).  Αλλά ο π. Ιωάννης Μάγιεντορφ είχε σημειώσει παλαιότερα ότι «χωρίς εσχατολογία, η παράδοση δεν είναι τίποτε άλλο από αρχαιολογία, αρχαιοπληξία, συντηρητισμός, άρνηση της Ιστορίας…» (σ. 14).

Οι εισηγήσεις του τόμου αφορούν στην κρίσιμη σχέση της εσχατολογίας, της Εκκλησίας και της κοινωνίας στον χριστιανικό κόσμο (σελ. 13-155) και ασφαλώς θέτουν μία νέα θεολογική προβληματική. Εξ άλλου, ορισμένες ανακοινώσεις  αναφέρονται στις εσχατολογικές αντιλήψεις άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων (σελ. 157-221). Επίσης η εσχατολογία της ορθόδοξης εικονολογίας, η πολιτική διάσταση της εσχατολογίας, η σχέση Εκκλησίας και έθνους η τα εσχατολογικά στοιχεία της νεώτερης λοογτεχνίας θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός ίσως ειδικότερου αναγνωστικού κοινού (σελ. 223-426).

Σε μία γενικότερη αποτίμηση θα σημειώσω ότι όλα τα κείμενα του τόμου χαρακτηρίζονται από επιστημονική τεκμηρίωση και ορισμένη πρωτοτυπία. Νομίζω όμως ότι το σημαντικότερο γνώρισμα του τόμου που παρουσιάζω σήμερα, είναι ότι «ξαναθύμισε σε γλώσσα σύγχρονη τη λησμονημένη εσχατολογική φύση και την ευχαριστιακή ταυτότητα της Εκκλησίας» (Π. Καλαϊτζίδης, Πρόλογος Β  ἐκδόσεως, σ. 7).