«Περίζωσαι την ρομφαίαν σου»: Μια αριστοτεχνική ερμηνεία από τον Αθανάσιο Καραμάνη

11 Οκτωβρίου 2014

karamanis2

Η ακολουθία του «Καιρού» αποτελεί μαι ξεχωριστή λαμπρή τελετουργία στα πλαίσια της λατρείας της Εκκλησίας, κατά την οποία ο Αρχιερεύς προετοιμάζεται με μια σύντομη ακολουθία έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης, ενδύεται τα αρχιερατικά άμφια για να προσφέρει τα δώρα στο θυσιαστήριο και να τελέσει την Θεία Ευχαριστία.

Ο δεξιός χορός των ψαλτών, ψάλουν τη φήμη «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών Κύριε φύλατε  εις πολλά έτη» και εν συνεχεία ο αριστερός χορός συνεχίζει ψάλλοντας τον ύμνο «Άνωθεν οι Προφήται». Στην ιστορία και εξέλιξη της βυζαντινής μελοποιίας στην ακολουθία αυτή προστέθηκαν και άλλα μέλη. Τον 18ο αι. ο Γρηγόριος Πρωτοψάλτης συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου το μέλος «Περίζωσαι την ρομφαίαν σου» για να ψαλεί στην πανήγυρη της Μονής, στην τάξη του «Καιρού». Το μέλος χαρακτηρίζεται από δεξιοτεχνία, τροπική εναλλαγή και καλοφωνική επιτήδευση στοιχεία που απαιτούν ερμηνευτική εμπειρία και ικανότητα.

Ο Αθανάσιος Καραμάνης, ο μεγάλος μελωδός της Θεσσαλονίκης, αποδίδει το μέλος «Περίζωσαι την ρομφαίαν σου» σε συναυλία που δόθηκε το 1991 στην Πάτρα. Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο πεπαιδευμένος ακροατής, πρόκειται για μια αριστοτεχνική ερμηνεία, που αναδεικνύει το λεπτεπίλεπτο διαστηματικό πλούτο της βυζαντινής μουσικής.