«Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου»

25 Οκτωβρίου 2014

Ο Egon Sendler καθολικός ιερέας, γεννήθηκε στην Σιλεσία της Πολωνίας του 1923. Σπούδασε στο Μόναχο, τη Ρώμη και το Παρίσι, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης. Δημιουργική, πνευματική προσωπικότητα, μιλούσε Γαλλικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Πολωνικά, συγγραφέας, δάσκαλος, θεολόγος και καλλιτέχνης με ειδικότητα στην Αγιογραφία της Ανατολικής Εκκλησίας.

eikona1

Το 1981 συνέγραψε το βιβλίο «Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου. Στοιχεία Θεολογίας, Αισθητικής και Τεχνικής». Τακτικός επισκέπτης-προσκυνητής στο Άγιον Όρος διέθεσε τα δικαιώματα μετάφρασης και έκδοσης του έργου του αυτού στα Ελληνικά στην Ιερά Σκήτη, η οποία και το εξέδωσε το 2014 λίγους μήνες πριν την αποδημία του σε μετάφραση από τα Αγγλικά του Αθανασίου Οικονόμου.

Πρόκειται ασφαλώς για μία από τις πλέον σημαντικές εργασίες γύρω από την Βυζαντινή Τέχνη και την Εικόνα, από ένα εξαίρετο μελετητή και γνώστη της Ιστορίας της Τέχνης, της Βυζαντινής αγιογραφίας της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Θεολογίας των Εικόνων. Είναι η πλέον σύνθετη και εκτεταμένη ιστορικά, θεολογικά, αισθητικά και τεχνικά προσέγγιση στην βυζαντινή αγιογραφία, την οποία ενισχύουν οι υποσημειώσεις και πλούσια βιβλιογραφία.

Η Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία του Αγίου Όρους παραδίδει στους ιστορικούς Τέχνης, τους μελετητές της βυζαντινής αγιογραφίας, τους αγιογράφους και το ευρύ κοινό ένα πολύτιμο κατανοητό και γλαφυρό έργο.