Πρωτεύουσες της Ωκεανίας

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Οι αυτόχθονες κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού, που αποτελούν την Ωκεανία ανήκουν σε πολλές φυλές. Σήμερα αρκετές από τις φυλές αυτές ζουν σε εθνικά κράτη, τα οποία αποτελούνται από ένα έως εκατοντάδες νησιά. Πολλά από τα νησιά αυτά είναι ατόλες (εικόνα), δηλ. κοραλλιογενή νησιά με χαρακτηριστικό δακτύλιο ξηράς, που περιβάλλει τα νερά του ωκεανού, σχηματίζοντας κοίλωμα που μοιάζει με λίμνη μέσα στον ωκεανό.

Australia_flags

Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας είναι οι Αβορίγινες ενώ της Νέας Ζηλανδίας οι Μαορί. Αυτοί ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους της Ευρώπης και τις Αμερικής μετά τα εξερευνητικά ταξίδια του Μαγγελάνου, που έκανε πρώτος τον περίπλου της Γης (16ος αι.) αλλά κυρίως μετά την ανακάλυψη της Αυστραλίας από τον Τζέιμς Κουκ  στα μέσα του 18ου αι.), η οποία προσαρτήθηκε στις πολλές κτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας.  Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κατοικούνται σήμερα από απογόνους Ευρωπαίων μεταναστών. Πρωτεύουσα της Αυστραλίας είναι η Κανμπέρα, μία μικρή πόλη 380.000 κατοίκων, σε σχέση με το Σίδνεϊ των  4.400.000 ανθρώπων, που είναι και η πολυπληθέστερη πόλη της Ωκεανίας.  Το Ουέλινγκτον (390.000 κάτοικοι) είναι η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας. Το ανατολικό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας ανήκει στο από το 1975 ανεξάρτητο κράτος με τον όνομα «Παπούα Νέα Γουινέα» και πρωτεύουσα το Πορτ Μόρεσμπι.

Oceania_cities_1_mesa

Στα υπόλοιπα 11 κράτη, τα μοιρασμένα σε πολλά νησιά, οι κάτοικοι ζουν σε πολύ μικρότερες πόλεις και χωριά. Το Μελεκεόκ, πρωτεύουσα του Παλάου, έχει μόλις 400 κατοίκους , όταν όλο το κράτος  έχει πληθυσμό 21.000 ανθρώπων. Το μικρότερο σε έκταση και πληθυσμό κράτος (10.000 κάτοικοι) είναι το νησί Ναούρου, με πρωτεύουσα το Γιάρεν.

Oceania_cities_2_mesa

Τα περισσότερα από τα κράτη αυτά απέκτησαν την ανεξαρτησία τους τα τελευταία 50 χρόνια και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τον τουρισμό.

Μπορείς να κάνεις κλικ παρακάτω, για να μάθεις παίζοντας τις πρωτεύουσες των 14  κρατών της Ωκεανίας.

Oceania_cities_clik_mesa

Pemptousia MLS logo