Ευαγγελισμός και Μεγάλη Τρίτη στο Βατοπαίδι

8 Απριλίου 2015

 Panigyris Evaggelismou 2015, Moni Vatopaidiou 0350«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον…»

Μεγάλη εβδομάδα σε συνδυασμό με τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού και η Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.

Περίοδος μετανοίας και περισυλλογής με αφετηρία την αρχή της σαρακοστής και κορύφωση την περίοδο των παθών του Κυρίου μας. Αναζητώντας κανείς το παράδειγμα της πατερικής παράδοσης και της ορθής πίστης καταλήγει να βλέπει αληθινά τους συνεχιστές στην καρδιά της Αγιορείτικης πολιτείας.

Οι πατέρες παρόλο το αυστηρό ασκητικό πρόγραμμα της αθωνικής παράδοσης με την χάρη της Παναγίας μας και τις ευχές του ευλαβέστατου Γέροντα και Καθηγουμένου τους κ. Εφραίμ άνοιξαν για ακόμη μια φορά διάπλατα της πύλη της φιλοξενίας προς ανακούφιση, ωφέλεια και πνευματικό στήριγμα των προσκυνητών από την Ελλάδα τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο.

EV8C2803 2015-04-07 07-25-36

Προεόρτια με προσκυνητές φορτωμένους από προβλήματα αγωνίας της καθημερινότητας, οικονομικά, οικογενειακά, υγείας… αυτά που λίγο πολύ βασανίζουν όλους μας, περιμένουμε με υπομονή να ακούσουμε λόγο παρηγοριάς και στήριξης από τον φωτισμένο γέροντα Εφραίμ και τους πατέρες που τόσο αγωνίζονται και προσεύχονται για μας.

Panigyris Evaggelismou 2015, Moni Vatopaidiou 0252

Πλήθος προσκυνητών παρόλο τον βροχερό καιρό· στο ανακαινισμένο αρχονταρίκι περιμένουν να τοποθετηθούν στα δωμάτια. Την ίδια μέρα πανηγυρίζουν η Ιερά Μονή Φιλοθέου, η Σκήτη του Ευαγγελισμού της Μονής Ξενοφώντος καθώς και πλήθος Κελλιών. Οι προσκυνητές μόνο στη Μονή Βατοπαιδίου ξεπέρασαν τους πεντακόσιους.

Στις 13:00 το μεσημέρι ο ήχος από τις καμπάνες ειδοποιεί για την άφιξη του μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου ο οποίος έφθασε μαζί με το γέροντά του και μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα του οποίου για πολλά χρόνια ήταν πρωτοσύγκελλος, ενώ λίγο αργότερα έφθασε στη Μονή ο αρχιεπίσκοπος Μπορίσπολ κ. Αντώνιος ο οποίος είναι και πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.

EV8C2652 2015-04-07 07-04-20Στις 19:00 ξεκίνησε ο πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο προΐστατο ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος. Στο δεξιό χορό έψαλαν ο γέροντας του Ιβηριτικού -παρά τις Καρυές- κελλίου της Αγίας Άννης ιερομ. Αντίπας και ο π. Παρθένιος από την Κερασιά με τους πρωτοψάλτες Γεώργιο Κωνσταντίνου και Κωνσταντίνο Λανάρα και άλλους προσκυνητές. Στον αριστερό χορό έψαλαν οι Βατοπαιδινοί πατέρες.

Στις 22:00 δόθηκε κέρασμα στο συνοδικό.

Ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων -αγιορείτικη κουρά- με παρότρυνση του καθηγουμένου γέροντα Εφραίμ αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του για την ανάδειξη και κατάταξη στο αγιολόγιο των Αγίων δύο χιλιάδων περίπου Νεομαρτύρων της Νάουσας († 1821) του καθώς και στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ο οποίος ήταν Βατοπαιδινός αλλά ασκήθηκε και στην Μονή Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας.

EV8C3064 2015-04-07 07-57-42

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αντώνιος αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο που γίνεται στη χώρα του αλλά και στο σχίσμα που δημιουργήθηκε από παλαιά στην εκκλησία της Ουκρανίας, αναφερόμενος στο μέγεθος του Σταυρού που καλούνται να σηκώσουν ως εκκλησία και ως κοινωνία αλλά και στην προσδοκία ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση, που είναι η ελπίδα μας.

Στις 04:00 το πρωί τελείωσε η Αγρυπνία. Ακολούθησε μικρή δίωρη διακοπή και συνεχίστηκε η Πανήγυρη με Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο έλαβαν μέρος οι μητροπολίτες Κίτρους κ. Γεώργιος, Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο αρχιεπίσκοπος Μπορίσπολ κ. Αντώνιος. Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Χιλανδαρίου αρχιμ. Μεθόδιος, Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ καθώς και αρκετοί ιερομόναχοι από αρκετές Μονές του Αγίου Όρους αλλά και από Κελλιά της περιοχής των Καρυών. Η Θεία Λειτουργία τελείωσε γύρω στις 11 το πρωί και στη συνέχεια όλοι μεταβήκαμε στην τράπεζα της Μονής για το πανηγυρικό γεύμα. Στην τράπεζα μίλησαν ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Χιλανδαρίου και Βατοπαιδίου.

Στις 4:30 το απόγευμα άρχισε ο εσπερινός της Αποδόσεως της εορτής στον οποίο παραβρέθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος ο οποίος συνοδευόταν από πατέρες της Μονής του.

Ευχαριστούμε πάνω από όλους τον Κύριο και την Πανάχραντο Μητέρα του αλλά και το Γέροντα και τους πατέρες της Μονής για την πνευματική χαρά, δύναμη και παρηγοριά που μας πρόσφεραν με τη φιλοξενία αλλά και τους παραμυθητικούς λόγους τους.