Επαναπατρισμός εκκλησιαστικών κειμηλίων από το Μόναχο στη Κύπρο

27 Αυγούστου 2015

Μετά από απόφαση του Εφετείου του Μονάχου στις 16 Μαρτίου στην εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του Τούρκου Αρχαιοκάπηλου A. Dikmen επαναπατρίζονται την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 τριαντατέσσερα κειμήλια.

epanapatrismos1

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, τον ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στην Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας.

Τρία ζεύγη βημοθύρων από την Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, την Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι. Ακόμα το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιών.) από την Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Επαναπατρίζονται επίσης 10 προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από την συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.

Όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια θα εκτίθενται στο βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, ενώ τα αρχαιολογικά στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ίδια πόλη.