Κοίμησις Αρχιμ. Συμεών (Κραγιόπουλου)

30 Σεπτεμβρίου 2015

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα στις 6.00 π.μ. ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Πανοράματος Θεσσαλονίκης, π. Συμεών (Κραγιόπουλος).

Ο πατήρ Συμεών, όπως ήταν ευρέως γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο), δραστηριοποιήθηκε επί δεκαετίες στην ποιμαντική των πονεμένων ανθρώπων, και κυρίως των νέων. Με κέντρο το Μοναστήρι της Αγ. Τριάδος και την αδελφότητα που σχηματίστηκε εκεί συν τω χρόνω, πρόσφερε παραμυθητική ανακούφιση σε πλήθος αδελφών που προσέτρεχαν εκεί για βοήθεια, αλλά και ευκαιρίες βίωσης της αυθεντικής λειτουργικής ζωής, με τις τακτές αγρυπνίες και τις λοιπές ακολουθίες του μοναστικού προγράμματος.

psymkrag1

Ο π. Συμεών όμως στάθηκε αρωγός των πιστών όχι μόνο ως πνευματικός, αλλά και μέσα από το συγγραφικό τάλαντο που διέθετε. Ο κάλαμός του μάς άφησε μεγάλο αριθμό έργων, ποιμαντικού και πνευματικού κατά βάση ενδιαφέροντος. Η θεματολογία του εκτείνεται σε έργα σχετικά με την οικογενειακή ζωή,τον πνευματικό αγώνα, σωτηριολογικά ζητήματα, τον πόνο στην ανθρώπινη ζωή, ενώ κυκλοφορούν πολλές ομιλίες του, που εκφωνήθηκαν με την ευκαιρία εκκλησιαστικών εορτών.

Ας δώσουμε ένα ελάχιστο δείγμα του πνεύματός του:

Έξω μπορεί να χαλάει ο κόσμος

αλλά βαθιά μέσα η ψυχή δεν εμποδίζεται να έχει

μυστική κοινωνία με το Θεό, μυστικά αγάπη για το Θεό. 

Και μυστικά-μυστικά,

κατά έναν ειδικό τρόπο, έτσι που το καταλαβαίνει η ψυχή, 

ο Κύριος θα της ψιθυρίζει:

«Μη φοβάσαι. Εγώ εδώ είμαι.

Συνέχισε το δρόμο αυτόν.

Συνέχισε να με αγαπάς,

να με πιστεύεις, να με ακολουθείς»

Όπως έγινε γνωστό από την Ι. Μονή, η σορός του θα τεθεί σε προσκύνημα ενώ το βράδυ σήμερα θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

Συμεών του μακαρίου αρχιμανδρίτου η μνήμη αιωνία είη.