Μελέτες προέλευσης και διακίνησης της κεραμικής στην Ελλάδα

12 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αρχαιολογική κεραμική αποτελεί σημαντικό μάρτυρα τεχνολογίας, διαπολιτισμικών σχέσεων, ανταλλαγών και κοινωνικοοικονομικός δείκτης. Για τον ελλαδικό χώρο έχουν αναπτυχθεί βάσεις δεδομένων προϊστορικής κεραμικής με έμφαση τη Μινωική και Μυκηναϊκή Εποχή και τα βασικά κέντρα της, καθώς και των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων με δείγματα από την Αττική, Αίγινα, Βοιωτία, Μακεδονία κ.α.

keramik1

Η μεγαλύτερη βάση δεδομένων αποτελείται από αρκετές χιλιάδες μυκηναϊκά δείγματα αναλυμένα στα εργαστήρια του Μπέρκλει, Βόννης και «Δημόκριτου» Αθήνας. Στα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας περιλαμβάνεται η εντυπωσιακή διακίνηση κεραμικής από την Αργολίδα στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και στη Μικρά Ασία, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και ακόμη η ταύτιση των μεγάλων κέντρων παραγωγής και διακίνησης κεραμικής όπως η Πελοπόννησος, Κρήτη, Αττική κ.α (Day et al.,1999 , Mommsen 2001 Mantzourani & Liritzis, 2006).

Ανάμεσα στα συχνά απαντώμενα προβλήματα των μελετών προέλευσης κεραμικής είναι η χημική ομοιογένεια των πηλών στον ελλαδικό χώρο που δυσχεραίνει το διαχωρισμό τους, η ανάγκη για εύρεση και αναλυτική μελέτη κλιβάνων ώστε να ορίζονται αξιόπιστα τα δείγματα αναφοράς, και οι επιπλοκές που εισάγονται από την ανάμειξη διαφορετικών πηλών και εισαγωγή πρόσθετων υλικών από τον αρχαίο κεραμέα καθώς και το πρόβλημα της εξαλλοιωμένης κεραμικής στα ασβεστιτικά κεραμικά.