Ταξίδι στο Βυζάντιο

10 Νοεμβρίου 2015

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει, για έβδομη συνεχή χρονιά, ένα πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα ξεκινήσουν από 14 Νοεμβρίου 2015 έως 23 Απριλίου 2016. Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον θεσμό για το Μουσείο, καθώς ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια ιστορική αναδρομή στη δυτική ζωγραφική από τον 13ο αιώνα μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα αφιέρωμα στην τέχνη της χαρακτικής.

ΑΓΓΕΛΟς

Την άνοιξη του 2015, η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Σμαράγδη Αρβανίτη παρουσίασε δύο διαλέξεις για τη βυζαντινή τέχνη, που έδωσαν το έναυσμα για ένα πιο ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον πολιτισμό του Βυζαντίου. Φέτος, η ίδια επιμελήθηκε με τη συνδρομή διακεκριμένων βυζαντινολόγων, ένα πρόγραμμα 19 διαλέξεων με θέμα «Ταξίδι στο Βυζάντιο. Τέχνη – Επιστήμες – Τοπογραφία».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται το Σάββατο 11:00 – 12:00π.μ. και θα ξεκινήσουν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με την εισήγηση του Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών, Διονύση Μουρελάτου, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η «βυζαντινή» εικόνα από τις απαρχές μέχρι και τα Μεταβυζαντινά χρόνια». Θα ακολουθήσουν ομιλίες για την Ιερά Μονή Σινά, τη βυζαντινή τέχνη, την τέχνη στην Καππαδοκία όπως αυτή μαρτυρείται από τις τοιχογραφίες, τη ζωγραφική του 12ου αιώνα στην Κύπρο, τα μνημεία της βυζαντινής Αθήνας, αλλά και για την Αθήνα στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, για την εξέλιξη του πολεοδομικού οργανισμού της Κωνσταντινούπολης, τη βυζαντινή Μάνη και το Μυστρά, για τη Γεωργία κατά τον 6ο -15ο αι., κ.ά.

Το Ταξίδι στο Βυζάντιο είναι μαγευτικό. Μόνο αν το «πραγματοποιήσει» κανείς θα μπορέσει να καταλάβει τον καθοριστικό ρόλο και την επίδρασή του, στη διαμόρφωση του ελληνισμού τα νεώτερα χρόνια.

 

Κατερίνα Χουζούρη