O διαχρονικός και επίκαιρος της αγιογραφίας Φώτης Κόντογλου

8 Δεκεμβρίου 2015

Με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο: »Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι». Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα» στην οποία εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του μικρασιάτη καλλιτέχνη.

kontoglou1

Διακρίνεται ο Κόντογλου που ιστόρησε την εικόνα των αγίων Ραφαήλ και Νικολάου ( ακόμα δεν είχε φανερωθεί ή αγία Ειρήνη), μπροστά στον ενοριακό ναό της Θέρμης.

Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.

kontoglou3

Λόγος είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου. Έκφρασις είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

kontoglou6

Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ». Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Διάρκεια: 09/12/2015 – 20/02/2016 (Εγκαίνια: 08/12/2016, 20:00)

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ»κυριάκου – Γκίκα