Ο πολιούχος ναός των Ταξιαρχών στο Μούδρο

2 Δεκεμβρίου 2015

Σύμφωνα με τις Αθωνικές πηγές ο Ναός μνημονεύεται από το 1370. O σημερινός Ιερός Ναός κτίσθηκε το 1835 με την συνδρομή ‘’ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝΧΩΡΙΟΝ ΜΟΥΔΡΟ’’ σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο και έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές.

limnos9

Ο ρυθμός είναι τρίκλιτη Βασιλική με μεταγενέστερο εξωνάρθηκα. Το σημαντικότερο στοιχείο του Ναού είναι το ξύλινο Τέμπλο το οποίο είναι κατασκευασμένο από ξύλο καστανιάς που το έφεραν οι τεχνίτες από το Άγιο Όρος και είναι αντίγραφο του υπέροχου τέμπλου της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης στη Μικρά Ασία.

limnos7

Χαρακτηριστικό του Ναού των Αρχαγγέλων είναι η αψίδα που υπάρχει πάνω από τα παράθυρα και μέσα στην αψίδα υπάρχει τρίπτυχη αρχαία μαρμάρινη επιγραφή.

limnos8

Στις 8 Οκρωβρίου το 1912, ημέρα Απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό για την Λήμνο, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Μούδρου, εξουδετέρωσε την Τουρκική φρουρά και μετά τη μάχη προσκύνησε στους Ταξιάρχες ,τον Πολιούχο Ναό.

limnos6

Ο Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, παρά τις κατά διαστήματα επισκευές, τα σημάδια του χρόνου είναι φανερά και απαιτείται επισκευή-ανακατασκευή της σκεπής και συντήρηση του Τέμπλου, προς τούτο καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων η τοπική ενορία και η Ιερά Μητρόπολις.

limnos4 limnos3 limnos2 limnos1