Αγία Γραφή, Θεία Λατρεία και ο πιστός λαός του Θεού

19 Φεβρουαρίου 2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΒΑΡΝΑΒΑ

KATA THN ENAΡΚΤΗΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ»

Θεσσαλονίκη 18.2.2016

Παναγιότατε Μητροπολίτα Θεσσαλονίκης, σεπτέ ποιμενάρχα της ιστορικής αυτής πόλης και εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πα­τριάρ­χου κ. Βαρθολομαίου,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κασσανδρείας κ. Νικόδημε, εκπρόσωπε της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρε της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

Σεβαστοί Πατέρες,

Εντιμότατοι Άρχοντες του τόπου,

Ελλογιμώτατοι κύριοι Καθηγητές και καθηγήτριες

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Καλώς ήλθατε στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Αγία Γραφή και Ορθό­δοξη Λατρεία».

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον Παναγιώτατο Μητρο­πο­λίτη Θεσσα­λο­νίκης, τον σεπτό ποιμενάρχη,  για την πατρική ευλογία που μας έδωσε να βρι­σκό­μα­στε εδώ καθώς και για την αρχοντική του φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστώ την Ορ­γα­νωτική Επι­τρο­πή για τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει την Προεδρία της εναρ­κτήριας αυτής Συ­νε­δρίας.

barney2

Το θέμα του Συνεδρίου είναι λίαν ενδιαφέρον, αφού στη Λατρεία της Εκ­κλη­σίας μας, που αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής των πιστών, ομιλούν δια των βιβλικών αναγ­νω­σμάτων οι προ­φή­τες, οι απόστολοι, οι ευαγγελιστές καθώς και ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Και δεν ομιλεί μόνον ο Χριστός, αλλά παρα­θέ­τει και τράπεζα μυστικού δείπνου, «εις βρώσιν τοις πιστοίς».

Συνέδρια με ανάλογη θεματολογία είναι απαραίτητα για το χριστεπώνυμο πλή­­ρωμα, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, τους φίλεργους φοι­τη­τές μας, τους κατηχητές και τους πο­λύτι­μους εν γένει συνεργάτες της εκκλη­σια­στικής διακονίας. Τα Συνέδρια αυτά είναι α­ναγκαία, διότι εμβαθύνουν στην αξία και την προσφορά των πυλώνων της πί­στης μας: της Αγίας Γρα­φής και της Θείας Λατρείας γενικότερα και της θείας Λει­τουρ­γίας ειδικότερα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη διάρκεια της θείας Ευχαριστίας έ­χουμε την μι­κρή και την μεγάλη είσοδο. Στη μία εισοδεύεται το Ευαγγέλιο που α­ποτελεί σύμβο­λο του Χριστού και στην άλλη τα Τίμια Δώρα, τα οποία θα αγιασθούν και θα γίνουν Σώ­μα και Αίμα Χριστού!

Ως Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης, είμαι σε θέση να γνω­ρίζω πόσο οι απλοί χριστιανοί σέβονται τα ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής, αλ­λά και πόσο ευ­λα­βούνται τις ιερές Ακολουθίες της εκκλησιαστικής μας λατρείας. Και σε κάθε ενορία, σε κάθε ναό συγκεντρώνεται ο λαός του Θεού συγκροτώντας τη ιερή σύναξη. Και με κέντρο τη λατρευτική σύναξη συντελείται σε δεύτερο επίπεδο και το κοινω­νικό έργο της Εκκλησίας μας. Το εθελοντικό καθήκον της αγάπης και της προσφοράς.

Παρατηρώ, ότι οι ιερές ακολουθίες μεταγγίζουν στο λαό παράκληση, πα­ρα­μυθία, γενναίο φρόνημα, πίστη, υπομονή κι ελπίδα. Καλλιεργούν την αγάπη, αφού οι άνθρωποι έρχονται στην Εκκλησία εμπνεόμενοι από την αγάπη του Θεού και την αγάπη προς τους συνανθρώπους τους.

Όμως, η ευθύνη που έχω απέναντι στο Θεό και την Εκκλησία, με υποχρεώνει να αναγνωρίσω ότι, παρά τη φιλότιμη διάθεσή του, ο λαός δεν αντιλαμβάνεται σε πολ­λά πράγ­ματα το βάθος των αληθειών της πίστεώς μας. Ίσως σε ορισμένες περι­πτώσεις η ευσέβειά του να εκδηλώνεται ασυνείδητα και με κάποια εθιμική παρα­δο­σια­κότητα. Δεν θα τολμούσα να πω με κάποια τυπολατρία, διότι μόνον ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Αυτό όμως που θεωρώ απαραίτητο είναι, ότι χρειάζεται να γίνουν αρκετά ακόμη. Έτσι, ώστε ο λόγος του Θεού και το βαθύτερο νόημα της  λογικής λατρείας να φτάσουν στις καρδιές των ανθρώπων και να καρπο­φο­­ρή­σουν ενισχύοντας την πίστη και πυροδοτώντας την αγάπη. Οι κληρικοί όλων των βαθμίδων, οι θεολόγοι καθηγητές, οι κατηχητές και οι πανεπιστημιακοί δά­σκαλοι έχουμε χρέος βαρύ και οφεί­λου­με να αναγνω­ρί­σουμε ότι πρέπει με πόνο και μόχθο να διακονήσουμε αυτήν την ευ­θύνη μας. Δηλαδή, να εργα­στούμε φιλότιμα, για να φέρουμε κοντά στους ανθρώπους μας τις μεγάλες και σωτήριες αλήθειες της Αγίας Γραφής και της λατρευτικής παραδόσεώς μας, ώστε η λατρεία να μη γίνεται ανεπίγνωστα αλλά «εν Πνεύματι και αληθεία».

Το παρόν Συνέδριο, που αποτελεί προϊόν αγαστής συνεργασίας των δύο Τμημάτων της Θεολογικής μας Σχολής με τη Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Ανα­γεν­νήσεως και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κινείται ασφαλώς προς αυτή την κατεύθυνση. Συγχαίρω τους διοργανωτές, και προσεύχομαι εκ μέσης καρδίας, ώστε ο Κύριος να ευλογήσει τις εργασίες του.

Και τώρα, παρακαλώ τον σεπτό ποιμενάρχη, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άν­θιμο, εκπρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οι­κου­μενικού Πατριάρ­χου κ. Βαρθολομαίου να ανέλθει στο βήμα.