Διάβρωση – Αποσάρθρωση

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Στη δημοσίευση για τα ηφαίστεια και τους σεισμούς είδαμε ότι αυτά οφείλονται σε δυνάμεις που αναπτύσσονται κάτω από τον φλοιό της Γης, δηλαδή σε δυνάμεις ενδογενείς.

Υπάρχουν όμως και εξωγενείς δυνάμεις, που δρουν στην τροπόσφαιρα και οι σημαντικότερες απ΄ αυτές είναι ο αέρας και το νερό. Αυτές οι δυνάμεις προκαλούν αλλαγές στον φλοιό της ξηράς και κάποιες φορές μπορούν να επηρεάσουν και τη ζωή των ανθρώπων.

3_aposathrosi_mesa

Ο αέρας προκαλεί την αποσάθρωση. Σαθρό είναι το υλικό που δεν έχει σταθερή δομή, που κομματιάζεται εύκολα και μετατρέπεται σε σκόνη. Έτσι, ο αέρας, κυρίως σε περιοχές που είναι ανοιχτές εκτάσεις (ακρογιαλιές, έρημοι, κορυφές ψηλών βουνών) με την πάροδο του χρόνου «τρώει» το υλικό από το οποίο αποτελούνται τα βράχια και κάθε είδους πετρώματα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου παίρνουν πορώδη μορφή ή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή· αυτό εξαρτάται περισσότερο από τα συστατικά του κάθε πετρώματος.

3_diabrosi_nero2_mesa

Το νερό προκαλεί τη διάβρωση.  Η λέξη χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές για να δείξει την καταστροφή που παθαίνει το έδαφος όταν το νερό κυλάει πάνω του «επιλέγοντας» τα πιο ευάλωτα και μαλακά σημεία του. Έτσι σχηματίζει μικρές κοίτες και παρασέρνει το χώμα που υπάρχει στον πυθμένα τους.  Τα δέντρα, όταν είναι αναπτυγμένα και ορθώνονται σε αποστάσεις μικρές μεταξύ τους, εμποδίζουν το νερό να προκαλέσει διάβρωση, επειδή αυτά είναι που συγκρατούν το χώμα του εδάφους. Γι΄ αυτό είναι ιδανικό να υπάρχουν δάση, μικρά ή μεγάλα, σε κατωφέρειες λόφων κάτω από τους οποίους υφίστανται οικισμοί.

3_EnapothesiΌταν τα υλικά της διάβρωσης παρασυρθούν και καταλήξουν στα ποτάμια μέσα από πολυδαίδαλα ρυάκια, που στη ροή τους γίνονται ποταμάκια, τότε μπορούν να καταλήξουν στη θάλασσα, όπου εκβάλλουν τα ποτάμια αυτά. Τότε λέμε ότι οι ποταμοί εναποθέτουν τα υλικά της αποσάθρωσης και της διάβρωσης. Η εναπόθεση αλλάζει τη μορφή των δέλτα των ποταμών.

Μπορείς να μάθεις κάτι περισσότερο για τις αλλαγές που προκαλούνται στην επιφάνεια της γης από τον άνεμο, το νερό αλλά και άλλους παράγοντες, δοκιμάζοντας την παρακάτω εφαρμογή. Τα αγγλικά που απαιτούνται είναι απλά. Κάνε κλικ στο κουμπάκι που αλλάζει χρώματα.

3_Diavrosi_clik

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122